După mai multe luni în care s-a declarat indecis, preşedintele Traian Băsescu a dat primul semn clar al intenţiei de a candida pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni. Mai mult sugerat, anunţul a fost făcut sâmbătă, la lansarea candidaţilor PDL pentru euroalegeri.

“Spre insatisfacţia multora, vreau să ştiţi că o să umblu mult în ţară. Voi fi pe şantiere şi în multe locuri unde vă sărbătoriţi localităţile. Nu numai în luna mai, ci şi în iunie, iulie, în august, în noiembrie, în decembrie şi în ianuarie”, a spus Traian Băsescu, sugerând astfel că va câştiga competiţia, şi prima lună a anulul viitor îl va prinde tot ca preşedinte.

Elena Udrea tălmăceşte discursul prezidenţial

Din urmă a venit cu întăriri şi Elena Udrea. “Am văzut zilele trecute candidaţi care se cred Barack Obama, neştiind că locul pentru care au intrat în competiţie este deja ocupat. Preşedintele pentru următorii cinci ani este Traian Băsescu”, a spus direct ministrul turismului ceea ce preşedintele doar sugerase.

Prima miză: mobilizarea PDL

Chiar dacă va bate ţara şi înainte de europarlamentare şi în vară, Băsescu nu şi-a propus încă să intre oficial în campania pentru prezidenţiale. Ca primă miză a anunţului său, preşedintele şi-a atins însă scopul: scoaterea PDL-iştilor din amorţeală pentru euroalegeri.

Cu două zile înainte de anunţul lui Băsescu, consilierul prezidenţial aflat pe lista PDL pentru euroalegeri, Cristian Preda, dădea şi explicaţia imperativului de mobilizare a democrat-liberalilor pentru 7 iunie: “Un scor bun al PDL la europarlamentare reprezintă cea mai bună platformă pentru preşedinte”. Alternativa la candidatură:

Delta Amazonului

Anunţul unei noi candidaturi a fost însă evitat în ultimele luni de Băsescu. După avertismentul dat PDLiştilor în decembrie – că ar putea să se retragă dacă ei nu performează la guvernare -, preşedintele i-a ţinut în corzi prin declaraţii succesive, pe acelaşi ton, la televiziunea publică. “Sigur că analizez şi posibilitatea să nu mai candidez (…). Nu te poţi duce să candidezi, după eşecul unei coaliţii pe care ai stimulat-o să existe”, spunea el pe 26 ianuarie.

Pe 5 mai recidiva, rugând “sondorii” să îl ignore în cercetările sociologice, “ca să nu mai fie discuţii”. „I-aş ruga pe toţi sondorii, casele de sondare, să mă pună la zero şi, când mă voi hotărî să candidez, să mă reintroducă în sondaje. Până atunci, să mă pună la «zero»”, cerea preşedintele, spunând că nu a luat “încă” o decizie în privinţa candidaturii.

Plecarea de la preşedinţie ar echivala însă, după spusele şefului statului, cu ieşirea sa din politică. Într-un interviu publicat în 2005 în “Evenimentul zilei”, Băsescu îşi alegea ca destinaţie, după Cotroceni, Delta Amazonului.