Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu dă de pământ cu toată clasa politică în scandalul momentului. „Armata nu e loc de destrăbălare politică. Vai de capul vostru, politicieni mărunți și fără scrupule”
Traian Băsescu dă de pământ cu toată clasa politică în scandalul momentului. „Armata nu e loc de destrăbălare politică. Vai de capul vostru, politicieni mărunți și fără scrupule”

Traian Băsescu dă de pământ cu toată clasa politică în scandalul momentului. „Armata nu e loc de destrăbălare politică. Vai de capul vostru, politicieni mărunți și fără scrupule”

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat toate părțile implicate în scandalul zilei, după ce președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei, după ce a respins propunerea ministrului Apărării, Gabriel Leș, în persoana lui Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE.

Fostul președinte susține că șeful statului, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au dus lupta politică până la „jocul cu nominalizarea” șefului Statului Major la Armatei.

 

„Vai de capul vostru de politicieni mărunţi şi fără scrupule.

Stop joc ! S-a mers prea departe !

Armata nu este nici camp de luptă politică şi nici loc de destrăbălare electorală.

În mod egal, preşedintele Iohannis, ministrul Apărării şi premierul, au dus lupta politică şi ambiţiile personale prea departe, jucându-se cu nominalizarea Şefului Statului Major al Armatei.

Aici nu există scuza că preşedintele nu a fost consultat înainte de a i se transmite propunerea de numire a noului Sef al Statului Major. Dacă a văzut că acest lucru nu se întâmplă, ştiind că la 31.12.2018 mandatul actualului Sef al Statului Major expiră, preşedintele, în calitate de Comandant al Armatei, trebuia să cheme premierul şi ministrul apărării la consultări în baza art. 86 din Constituţia României care spune, citez, “Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la problem urgent şi de importanţă deosebită”. Era o soluţie de a desemna noul Şef al Statului major fără a târâ armata în jocuri politice minore şi fără a umili generali respectaţi”, transmite Băsescu.

 

Fostul președinte susțiine că politicienii au umilit armata pentru un interes electoral și îi critică, deopotrivă, și pe președinte și pe premier.

„Din păcate şi unii şi alţii au preferat să-şi facă jocul în interes electoral personal pe seama nominalizării Şefului Statului Major al Apărării, umilind pur şi simplu armata.

Propunerea făcută de ministrul apărării şi avizată de premier a fost pentru nominalizarea unu general care este reprezentant al Armatei Române la NATO. Să ne imaginăm cum va fi privit de acum înainte la NATO, acest general care nu se bucură de încrederea Preşedintelui României ?

Prelungire mandatului Şefului Statului Major al Apărării s-a făcut fără propunerea ministrului apărării şi avizul premierului şi fără a fi o situaţie excepţională care să reclame acest lucru. Să ne imaginăm cum priveşte Armata o prelungire a mandatului Şefului Statului Major, pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al legalităţii”, spune Băsescu.

 

Traian Băsescu se întreabă cine va sesiza CCR în această privință.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, după ședința CSAT, decretul de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei, după ce a respins propunerea ministrului Apărării, Gabriel Leș, în persoana lui Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la scurt timp după anunțul președintelui, că Iohannis nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării, ea precizând că decretul anunţat de şeful statului nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

 

„În privinţa CSAT de astăzi, potrivit prevederilor Legii 346 din 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Aşadar, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională", a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.