Traian Băsescu, către Guvernul Ponta: "Aţi obţinut 284 de voturi. Vă apropiaţi de cifra de 322, care v-a purtat noroc data trecută"

Traian Băsescu, către Guvernul Ponta: "Aţi obţinut 284 de voturi. Vă apropiaţi de cifra de 322, care v-a purtat noroc data trecută"

Miniștrii Cabinetului Victor Ponta au depus aseară, la Cotroceni, jurământul de învestire. Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea Guvernului în componența validată de Parlament. Printre invitaţii care au participat la ceremonie s-au aflat mama lui Victor Ponta, soţia, Daciana Sârbu, socrul său, Ilie Sârbu, Crin Antonescu.

Primul care a depus jurământul a fost premierul Victor Ponta, care a fost urmat de ceilalţi membri ai Cabinetului. După depunerea jurământului de către fiecare ministru, Traian Băsescu în timp ce dădea mâna cu demnitarul respectiv ministru, îi adresa câteva cuvinte sau chiar avea un schimb de replici. Cu Florin Georgescu, ministrul de Finanţe a avut cea mai lungă discuţie. Cu Ioan Rus schimbul de cuvinte a fost unul cordial.

Cu Andrei Marga însă, ministrul de externe, Traian Băsescu a avut o discuţie tensionată. În primă instanţă preşedintele a refuzat să dea mâna cu el şi abia după ce i-a adresat câteva cuvinte pe un ton ce părea acuzator Traian Băsescu i-a întins mâna. Un schimb de replici tensionat a părut să fie şi cel cu actorul Mircea Diaconu, noul ministru al Culturii. Traian Băsescu i-a spus ceva moment în care Diaconu a încercat să-i explice după care Traian Băsescu, care nu părea prea convins de explicaţii, i-a întins mâna. Mircea Diaconu a trecut şi i-a salutat şi pe cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului. Apoi, contrat protocolului, a gafat întorcându-se din nou la preşedinte pentru a relua explicaţiile. A insistat ca Traian Băsescu să-l asculte prinzându-l familiar de cot. În final, Traian Băsescu nu a părut convins. Iată cele mai importante comentarii făcute de preşedintele Traian Băsescu cu privire la învestirea în funcţie a Guvernului Ponta.

  • Încep prin a vă felicita pentru votul obţinut azi: 284 de voturi. Este impresionant. Începeţi să vă apropiaţi de cifra de 322, care v-a adus noroc data trecută.
  • Trebuie să vă spun că aveţi o misiune grea, în condiţiile în care Europa încă nu este stabilizată economic şi recesiunea a apărut la orizont în cel puţin zece state din zona euro, din păcate zonă în care noi exportăm preponderent.
  • Aş vrea să vă spun la ce m-aş aştepta de la un Guvern, fie el şi de opoziţie faţă de mine. M-aş aştepta, în primul rând, la o continuare a ceea ce s-a făcut bun, în mod deosebit în reforma statului, şi poate că legea sănătăţii şi chiar legea reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. În acelaşi timp, m-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie'
  • M-aş aştepta la o consolidare a ceea ce s-a făcut în ultimii ani, adică o izolare a instituţiilor statului de partide şi nu a tuturor instituţiilor statului. Mă refer la parchete, Parchetul General şi DNA, serviciile de informaţii, ÎCCJ şi CSM'
  • Cred că sunt nişte câştiguri extraordinare prin faptul că aceste instituţii nu au mai fost o anexă a partidelor aflate la guvernare, nici prin numirile care s-au făcut, nici prin relaţiile dintre Guvern şi aceste instituţii'
  • Mă aştept să găsiţi soluţii de creare de locuri de muncă. Foarte mulţi cred că nu acesta ar fi cel mai important lucru. Vreau să ştiţi că deficitele structurale majore pe care le avem, la fondul de pensii şi la cel de sănătate, provin exact din faptul că nu reuşim să creăm un număr mare de noi locuri de muncă. Aici, probabil că investiţiile în minerit, şi nu am nicio reţinere să spun din nou, exploatările de aur, de cupru sunt o soluţie datorită creşterii preţului acestor materiale pe piaţa mondială. Sigur, modul cum să fie făcut este o problemă a Guvernului, dar aici avem o soluţie, aş spune, cu resurse proprii. Avem obiectul muncii aici'
  • Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie s-ar produce în Legea Educaţiei, în legislaţia Muncii sau în legislaţia privind Justiţia. Pentru că aceste lucruri s-au obţinut cu sacrificii imense şi din partea guvernelor anterioare pe care le-aţi criticat.
  • M-aş mai aştepta la o bună colaborare, în tot ce înseamnă probleme de interes naţional. Puteţi fi siguri că în mine aveţi un partener. În acelaşi timp, am rugămintea să înţelegeţi că nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie în educaţie, spre exemplu, s-ar produce. Sau în noua legislaţie a muncii sau în legislaţia pentru justiţie. Pentru că, aceste lucruri s-au obţinut cu sacrificii politice enorme, cu costuri politice enorme şi guvernele care au fost înaintea dvs, cu toate criticile ce le-au fost adresate - fie că vorbim de Guvernul Boc sau Ungureanu, dar în mod deosebit Guvernul Boc -, şi-au asumat acest proces de reformă a statului'

La ceremonia de depunere a jurământului de către membrii cabinetului Ponta au participat şi mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi PNL Au mai fost prezenţi Marian Oprişan şi Dan Mihalache, consilierul lui Crin Antonescu Guvernul este format din:

Ne puteți urmări și pe Google News

- prim-ministru - VICTOR PONTA -viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor Publice - FLORIN GEORGESCU - ministrul Apărării Naţionale - CORNELIU DOBRIŢOIU - ministrul Administraţiei şi Internelor - IOAN RUS - ministrul delegat pentru Administraţie - VICTOR PAUL DOBRE - ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - DANIEL CHIŢOIU - ministrul Afacerilor Externe - ANDREI MARGA - ministrul Afacerilor Europene - LEONARD ORBAN - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - OVIDIU SILAGHI - ministrul Mediului şi Pădurilor - ROVANA PLUMB - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - EDUARD HELLVIG - ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional - MIRCEA DIACONU - ministrul Justiţiei - TITUS CORLĂŢEAN - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - DAN NICA - ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - MARIANA CÂMPEANU - ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - IOAN MANG - ministrul Sănătăţii - VASILE CEPOI - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - DANIEL CONSTANTIN - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul - MIRCEA DUŞA - ministru delegat pentru dialog social - LIVIU MARIAN POP - ministru delegat pentru mediul de afaceri - LUCIAN ISAR Citiţi şi:

  • Guvernul Victor Ponta a trecut: 284 de voturi "pentru", 92 "împotrivă"