Evenimentul Zilei > Justitie > Traian Băsescu câştigă DEFINITIV un proces cu Voiculescu
Traian Băsescu câştigă DEFINITIV un proces cu Voiculescu

Traian Băsescu câştigă DEFINITIV un proces cu Voiculescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a câştigat definitiv, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul în care a fost dat în judecată de Dan Voiculescu, pentru afirmaţiile făcute de şeful statului în iulie 2012 în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului cu privire la controlul Justiţiei.

Iniţial, în martie 2013, Judecătoria Sectorului 5 a respins acţiunea lui Dan Voiculescu cu privire la obligarea preşedintelui de a retracta, în mod public, cele spuse şi publicarea hotărârii definitive pronunţate în cauză, însă a admis un capăt de cerere cu privire la caracterul ilicit al afirmaţiilor lui Traian Băsescu la adresa lui Voiculescu.

În mai 2014, Tribunalul Bucureşti a admis apelul lui Traian Băsescu şi a înlăturat caracterul ilicit al faptei, iar decizia a fost menţinută şi la recurs, judecat la Curtea de Apel Bucureşti.

În iulie 2012, Parlamentul a declanşat procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului. În discursul ţinut în plenul Parlamentului, Traian Băsescu a făcut referire la încercarea USL de a controla Justiţia, amintind în context o declaraţie a lui Dan Voiculescu.

"Sunt opt ani de când cu migală, cu perseverenţă s-a construit independenţa Justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul dintre liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, 'trebuie să controlăm Justiţia'. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor, ca Parchet General, DNA, ÎCCJ, la modul de supunere din anii 2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie este una greşită şi poate să eşueze la referendum", declara atunci Traian Băsescu.

În aceeaşi zi, Dan Voiculescu a anunţat că îl va acţiona în judecată pe Traian Băsescu pentru afirmaţiile defăimătoare făcute la adresa lui.

''Îl voi acţiona în judecată pe Traian Băsescu pentru afirmaţii defăimătoare. Nu-i voi solicita nicio daună materială, ci doar să recunoască public că a minţit", susţinea atunci Voiculescu.

Potrivit acestuia, ''Traian Băsescu încearcă, în disperare de cauză, să deturneze dezbaterea publică dinspre gravele sale încălcări ale Constituţiei spre un conflict personal cu Dan Voiculescu, susţinând, de la tribuna Parlamentului, că 'Voiculescu a declarat: trebuie să controlăm justiţia!'''