Evenimentul Zilei > Actualitate > TRAIAN BĂSESCU L-A DESEMNAT PE VICTOR PONTA PREMIER: Îi încredințez misiunea să formeze GUVERNUL
TRAIAN BĂSESCU L-A DESEMNAT PE VICTOR PONTA PREMIER: Îi încredințez misiunea să formeze GUVERNUL

TRAIAN BĂSESCU L-A DESEMNAT PE VICTOR PONTA PREMIER: Îi încredințez misiunea să formeze GUVERNUL

Președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta prim-ministru. "Am semnat decretul și îi încredințez misiunea de a forma Guvernul", a declarat, în această seară, președintele Băsescu la Cotroceni, după consultările cu partidele politice. " Ne vedem la Neptun!", le-a spus, râzând, șeful statului jurnaliștilor după ce a anunțat desemnarea lui Ponta. După consultările cu șeful statului, liderii USL, în așteptarea decretului prezidențial, au pregătit lista viitorilor miniștri.


Iată cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

 • Minoritatile au spus ca vor ramane consecvente, vor sustine orice premier. UNPR nu a avut nicio propunere. UDMR nu a avut nicio optiune pentru desemnarea unui prim-ministru. PDL nu a avut nicio propunere de premier.  PSD este singurul partid care a avut o propunere pentru prim-ministru, propunere ce a fost sustinuta si de PNL si PC. Victor Ponta a fost singurul nume invocat la consultări.
 • Ca atare, existand un singur nume pronuntat in timpul consultarilor – Victor Ponta, l-am invitat pe acesta la Cotroceni si am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul Guvern.
 • Astăzi nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru Romania. A fost un proces democratic in Parlament, astăzi s-a arătat că guvernul Ungureanu nu mai are majoritate în Parlament.
 • In momentul de fata nu există motive de panică pe pieţe.  România are o rezervă consistentă la Ministerul Finanţelor cu care poate face faţă oricăror evenimente. (…) In rezerva de la ministerul Finantelor se afla 5 miliarde de euro. Romania nu are niciun motiv de panica.
 • Sper ca ceea ce eu am rugat, în Parlament, legat de o obligaţie şi morală şi politică şi economică – pentru că sunt şi argumente economice să se facă acest lucru -, revenirea la salariile din 2010 să se producă în timp util. Nu fac niciun secret din a vă spune că a fost unul dintre principalele puncte discutate cu delegaţia FMI, a BM şi CE şi sper ca noul guvern, care de asemenea sper să se instaleze foarte rapid, să ia în considerare această rugăminte pe care am adresat-o guvernului din acea vreme.


Iata cele mai importante declaratii facute de premierul desemnat, Victor Ponta:

 • În această seară, potrivit prevederilor constituţionale, mi-a fost încredinţat de preşedintele ţării un mandat de a încerca să formăm un nou guvern care să obţină în Parlament în cel mai scurt timp posibil votul de învestitură pentru lista Guvernului şi pentru programul de guvernare.
 •  Este un moment special în viaţa noastră politică şi înţeleg, alături de colegii din USL, să accept acest mandat şi să încerc să îl duc la îndeplinire cu toate puterile până la momentul alegerilor.
 • Ma bazez pe USL în efortul de a obţine sprijin pentru noul guvern şi pe toţi ceilalţi parlamentari care eventual vor înţelege şi vor considera utilă susţinerea unui asemenea guvern, cu un mandat într-adevăr limitat până la alegerile parlamentare.
 • Acesta este un moment în care trebuie să funcţioneze responsabilitatea care trebuie să revină fiecărui om politic
 • In cel mai scurt timp voi prezenta  lista cu componenţa Cabinetului, precum şi programul de guvernare.
  Premierul desemnat a mai spus că guvernarea sa va avea ca obiectiv "să le dea românilor speranţa că în România lucrurile se îndreaptă în direcţia bună, pe care şi-o doresc cu toţii".

Update 18:17: Kelemen Hunor, după consultări. UDMR, partizanul anticipatelor: “Azi s-a constatat că nu mai există majoritate. Decizia Parlamentului  trebuie respectată si  trebuie format un alt guvern ca să nu sacrificăm toate  rezultatele obținute  pe plan fiscal în ceea ce privește deficitul bugetar prin efortul uriaș al fiecărui cetățean. Sperăm că în maximum  o spătămână  trebuie să avem  guvern Scopul nostru trebuie să fie  până la alegerile locale o politică coerentă. Să avem cât mai repede  alegeri generale și, dacă există în clasa  politică un consens, chiar în septembrie ar trebui să avem organizate alegeri generale ca să avem să avem cât mai repede un guvern care să beneficieze de o majoritate stabilă în Parlament. Fiecare  formațiune din fosta coaliție eu consider că este liberă. Vom  urma dezideratele noastre, în primul rând dezideratele  electoratului nostru, al etniei maghiare. Procedural, constituțional e  foarte greu să organizăm alegeri anticipate, dar asta considerăm că ar fi mai bine pentru  România”.
Update 18:09: Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii Uniunii Democrate Maghiare din România au început la această oră,  la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Înainte de aceste consultări, social-democratul Victor Ponta  a precizat că a avut o întâlnire cu  membrii grupurlui minorităților națioanle, altele  decât cea maghiară, cărora le-a  mulțumit pentru participarea la votul moțiunii de cenzură și le-a dat asigurări că drepturile  lor vor fi respectate și pe viitor.
“Am purtat  o discuție  cu cei de la minorități  în care le-am comunicat că USL va respecta  drepturile  minorităților și reprezentarea  lor în Parlament. Le-am mulțumit celor care au participat la vot. Nu știu cum au votat, dar gestul lor a contat”, a spus Ponta.
UPDATE 17.58 Consultările dintre Traian Băsescu și liderii USL s-au terminat. Crin Antonescu, după consultări: "I-am spus președintelui că suntem cel mai mare grup politic și noi trebuie să preluăm guvernarea și l-am propus pe Victor Ponta ca prim-ministru. Președintele a luat act și ne-a spus că la final ne va comunica decizia sa. Președintele a fost de acord să avem un guvern investit cât mai repde".
Victor Ponta, după consultările cu șeful statului: Așteptăm să aflăm cui îi va încredința președintele mandatuld e premier. Nouă nu ne-a dat de înțeles nici într-un fel nici într-altul. Consultările au avut loc de această dată într-un cadru legal și constituțional". Întrebat ce va face dacă va accepta desemnarea ca prim-ministru, Ponta a răspuns că întâi Traian Băsescu să-l desmeneze și apoi va spune dacă acceptăsau nu.
UPDATE 17.33 Traian Băsescu a început consultările cu liderii USL
UPDATE 17.30 Emil Boc, după consultările cu Traian Băsescu: "Am constatat azi că nu mai există coaliția care l-a susținut pe Ungureanu. PDL nu nominalizează un alt candidat pentru funcția de prim-ministru. Cei care au demis Guvernul Ungureanu să își asume guvernarea și să rezolve problemele stringente ale României".
Următoarea delegație care va intra la consultări este cea a USL. Deși programați să intre primii la consultări, începând cu ora 17.00, reprezentanții Opoziției au cerut să vină mai târziu. Victor Ponta a discutat până la ora 17.00  cu grupul minorităților naționale  în vederea susținerii unui guvern USL.
Cei trei lideri ai USL vor merge împreună, deși au fost chemați separat. Opoziția va susține propunerea unui Guvern condus de Victor Ponta. Vicepreședintele PNL Relu Fenechiu a declarat că dacă Traian Băsescu nu va accepta această variantă, USL este pregătit să-l supende din funcția de președinte.
După discuțiile cu PDL, Traian Băsescu îi va primi pe reprezentanții UDMR, UNPR și minorităților naționale.
CITIȚI ȘI:

 • Mihai Răzvan Ungureanu: Nu mă regăsesc în generaţie cu Antonescu şi Ponta
 • Moțiunea USL, aprobată cu 235 de voturi. Ponta, autopropus prim-ministru
 • Cum au "argumentat" Ponta și Antonescu moțiunea USL: "Ungureanu e un securist arogant. Face parte din generația securiștilor"
 • Ungureanu, atac la Ponta: "România nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci Dubai"
 • Șantajul lui Antonescu la deputații minorităților este cheia moțiunii: „Nu vă mai ascundeți și votați! Altfel nu veți mai fi căutați!”
 • USL pierde două voturi pentru moțiune. Zoicaș și Dugulescu, recuperați de Putere. Oajdea a refuzat oferta PDL
 • Theodor Paleologu, către Victor Ponta: „Votați, nu împușcați"
 • USL pierde două voturi pentru moțiune. Zoicaș și Dugulescu, recuperați de Putere. Oajdea a refuzat oferta PDL
 • Deputații minorităților, momiți de Antonescu cu legea electorală: Nu vă mai ascundeți și votați! Altfel nu veți mai fi căutați!
 • ING: Dacă moţiunea trece, cursul poate sări de 4,4 lei/euro. FMI şi-ar întrerupe misiunea
 • Cum își explică Dugulescu răzgândirea față de USL: Nu pot accepta căderea unui guvern de dreapta ca să vină unul de stânga!
 • Cătălin Croitoru: "Eu refuz să stau în bancă, nu mai admit să înghit umilinţe"
 • Ioan Oltean: "Nu vă fie frică, moţiunea pică!"