O plângere penală,  în numele președintelui României, a fost depusă, duminică,  la Parchetul Tribunalului Constanța. Sesizarea a fost înregistrată, însă, abia azi dimineață. Traian Băsescu îl acuză pe Adrian Zglobiu de ultraj. Drept urmare, procurorii au început urmărirea penală și pentru această faptă.

Constănțeanul care l-a scuipat, sâmbătă, pe șeful statului a fost reținut pentru 24 de ore. Polițiștii au încadrat fapta la ultraj. Prima oară,  a fost audiat de procurorii Parcjetului Judecătoriei Constanța. Ulterior, cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul Tribunalului Constanţa, care au decis să îl cerceteze doar pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. În aceste condiții, după expirarea ordonanței de reținere, Adrian Zglobiu a fost eliberat, duminică seara.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Zafer Sadâc, a explicat pentru EVZ că Adrian Zglobiu nu se face vinovat de ultraj „pentru că nu l-a insultat pe preşedinte şi nici nu i-a pus în pericol intergritatea fizică”.  Mai exact, bărbatul nu prezintă un pericol public pentru că l-a scuipat pe preşedintele fără a scoate vreun cuvânt. 

Astăzi, însă, după plângerea depusă de președinte, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Zglobiu pentru ultraj. Așa că, în acest moment, el este cercetat în libertate și pentru ultraj, și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Incidentul a avut loc, sâmbătă, imediat după ce preşedintele Traian Băsescu a coborât de pe nava şcoală Mircea. În timp ce se îndrepta spre maşină, din mijlocul mulţimii care îl înconjura, a apărut un Adrian Zglobiu care l-a scuipat. „

Primii care s-au sesizat au fost oamenii din mulţime care l-au împins făcându-l  „nenorocit, nesimţit, ordinar”. Imediat, bărbatul a fost doborât la pământ de SPP-işti. Preşedintele s-a şters discret, nu a făcut niciun comentariu şi s-a îndreptat spre o femeie cu handicap locomotor aflată pe un scaun cu rotile, care i-a urat preşedintelui „multă sănătate”. Soţul femeii a fost martor la incident. „L-a scuipat un nemernic, un dezaxat,un dement, l-au luat imediat” a spus, indignat, omul.

Bărbatul a fost săltat de SPP-işti şi predat chiar şefului IPJ Constanţa, Bogdan Despescu, aflat în mijlocul forţelor de ordine. Înainte de a fi urcat în duba Jandarmeriei a strigat agitat că el şi sora lui au fost în PDL şi că sora lui s-ar fi îmbolnăvit şi ar fi murit din cauza lui Traian Băsescu.

La ieşirea din sediul Parchetului Județean, Zglobiu părea mai sigur pe el. Dacă după amiază, la audierile de la IPJ Constanţa ar fi spus că nu ştie ce a fost în capul lui când l-a scuipat pe preşedinte, acum a părut să-şi aduc aminte.

„Dacă Băsescu a vândut toată flota, ce voiaţi să fac? Să-l primesc cu laude şi onoruri?, a răspuns el presei, înainte de a se urca în duba poliţiei.

După cele 24 de ore de reținere, el nu a mai vrut să comenteze nimic. În schimb, Mihai Gâdea a spus, duminică seară, că ar vrea să vorbească cu el.