Trai la români: 9 lei pe zi

Din ce în ce mai mulţi copii vor fi abandonaţi la uşile centrelor de plasament deoarece părinţii lor vor fi nevoiţi să se mulţumească cu cel mult 3 dolari pe zi, adică 9 lei, care la piaţă s-ar traduce printr-un kilogram de cartofi, trei-patru roşii, o franzelă şi o felie de brânză.

De altfel, aceasta este suma din care 1,6 milioane de români ar putea trăi în 2009. Aproximarea a fost făcută într-un studiu realizat de Banca Mondială şi UNICEF, dat publicităţii ieri. Potrivit studiului, singurii pe care criza nu-i aduce în sapă de lemn ar fi pensionarii, în rândul cărora rata sărăciei ar putea scădea cu 0,7% faţă de anul trecut.

Sistemul nu face faţă

Astfel, specialiştii Băncii Mondiale şi cei ai UNICEF prevăd că cei mai afectaţi de sărăcie în 2009 vor fi copiii cu vârste între 0 şi 14 ani, numărul micuţilor care se vor confrunta cu o astfel de situaţie fiind estimat la 351.000. „Avem deja din ce în ce mai multe cazuri de părinţi care îşi abandonează toţi copiii la centrele de plasament , din cauză că nu mai au bani să-i întreţină.

Cele mai frecvente sunt în familiile cu mulţi copii şi cu un nivel de educaţie scăzut”, a declarat, ieri, Ileana Savu, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Tinerii între 15 şi 24 de ani sunt şi ei vulnerabili în faţa sărăciei, iar împreună cu minorii de până în 14 ani vor reprezenta 43% din populaţia săracă a ţării în 2009. Deocamdată însă, „e puţin probabil ca actualul sistem de beneficii pentru copil şi familie să facă faţă situaţiei”, a avertizat Savu.

Cei mai mulţi oameni care trăiesc la limita sărăciei absolute vor fi în judeţele din Moldova, unde sunt locuiesc 17,3% dintre persoanele sărace. La polul opus se află Capitala, cu doar 1,9% dintre românii văduviţi de criză. Datele culese din studiul Băncii Mon diale arată că numărul românilor care trăiesc în condiţii de sărăcie extremă ar putea creşte, anul acesta, la 1,59 de milioane (de la 1,22 milioane în 2008).

Cercetarea mai arată şi că rata sărăciei va creşte mai rapid la oraş decât la sat, situaţie fără precedent. SOLUŢII INTERMEDIARE

Ajutoare sub formă de haine şi rechizite, nu bani

UNICEF şi Banca Mondială vor sprijini guvernul pentru a găsi metode prin care ar putea fi combătute efectele crizei asupra săracilor din România. O propunere a fost aceea de a transforma o parte din ajutoarele sociale sub formă de bani în alimente de bază, haine sau rechizite, pentru a se evita situaţiile în care părinţii „îneacă” ajutorul social în barul din sat.

O parte din propunerile de măsuri pentru combaterea crizei au vizat eficientizarea muncii prestate de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din teritoriu. Deocamdată nu au fost propuse soluţii pentru a evita situaţiile de abandon precum cea din judeţul Bacău, unde, de curând, o familie şi-a abandonat cei şapte copii în faţa direcţiei de asistenţă socială.