Tragedie uriaşă în România! Şi-a pierdut viaţa o mare personalitate. A salvat peste 10.000 de vieţi

Sursă: Itija77 | Dreamstime.com

Medicul șef din cadrul Clinicii II de Obstetrică-Ginecologie Constanţa, Lazăr Irimiea, a decedat. Avea peste 10.00 de operații la activ. Acesta a executat peste 10.000 de intervenții chirurgicale, devenind un medic de referință în cazurile de operații cu grad mare de dificultate.

Colectivul Universității Ovidius din Constanța anunță decesul prof. univ. dr. Lazăr Irimiea, cel care a fost medic primar al secției obstetrică-ginecologie, dar și medic șef în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”  din Constanţa.

Cine a fost medicul Lazăr Irimiea

Lazăr Irimiea se năștea în data de 1 noiembrie 1952. În anul 1971 devine absolvent al Liceul Teoretic din Dolhasca, profilul umanist, iar mai târziu, în 1979, primește diploma de absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul IMF „Gr.T. Popa”  din Iaşi.

sursa: Adevărul

În 1998, Lazăr Irimiea devine doctor în științe medicale, iar în peste cei 34 de ani de activitate în medicină, acesta a executat peste 10.000 de intervenții chirurgicale, devenind un medic de referință în cazurile de operații cu grad mare de dificultate.

Experiența medicului a fost încununată de utilizarea unor tehnici de ultimă generație, în explorarea paraclinică, spre exemplu în ceea ce privește ecografiile ori laparoscopiile, chestiuni care i-au asigurat succesul intervențiilor sale grele.

Medicul Lazăr Irimiea a redactat mai multe  lucrări de specialitate, fiind coautor și autor a peste 150 de scrieri științifice, având și cinci cărți de obstetrică şi ginecologie publicate.

 A murit un titan. Geniul a fost laureat al premiului Nobel

A murit, la vârsta de 89 de ani, francezul Luc Montagnier, câștigător al premiului Nobel pentru Medicină, acordat pentru descoperirea virusului responsabil de SIDA.

sursa: facebook

El a primit distincția în anul 2008, împreună cu colaboratoarea sa din acea vreme, profesorul Françoise Barré-Sinoussi. În acel an, premiul Nobel a mai fost acordat lui Harald zur Hause.

A primit premiul Nobel pentru Medicină în anul 2008

„Întotdeauna am căutat neobișnuitul. Îmi este greu să lucrez pe un curent deja consacrat”, afirma celebrul biolog specializat în viruși într-un documentar

Luc Montagnier a spus despre el că este un „marginal” într-o haină albă, în ciuda laurilor săi internaționali, premiul Nobel fiind acordat în 2008 pentru descoperirea sa făcută cu un sfert de secol mai devreme.

Care au fost bazele unei descoperiri revoluționare

În anii 1980, câteva laboratoare din lume intraseră în febra descoperiri originii unei boli ciudate, numită, în lipsa unui cuvânt mai bun, „boala 4H” (pentru că părea că ataca în principal homosexualii), dependenți de heroină, haitieni și hemofili.

Născut pe 8 august 1932 la Chabris, în centrul Franței, virologul a condus din 1972 un laborator specializat în retrovirusuri și oncovirusuri (responsabili de cancer) la Institut Pasteur.

La începutul anului 1983, a izolat împreună cu „asociații” săi Françoise Barré-Sinoussi și Jean-Claude Chermann un nou retrovirus pe care l-a botezat provizoriu LAV (Virus asociat limfadenopatiei) dintr-o probă prelevată de dr. Willy Rozenbaum de la un pacient tânăr, un homosexual care locuia la New York.

Este pentru el agentul „cauzal” al noii boli. Dar descoperirea este întâmpinată cu „scepticism”, în special de americanul Robert Gallo, mare specialist în retrovirusuri.

„Timp de un an, am știut că avem virusul potrivit (…) dar nimeni nu ne-a crezut și publicațiile noastre au fost refuzate”, spunea Montagnier 30 de ani mai târziu.