Tragedia greacă: un guvern anti-austeritate

Tragedia greacă: un guvern anti-austeritate

Mandatul formării unui executiv la Atena, după eşecul conservatorilor, revine stângii radicale care se opune însă ferm acordurilor încheiate cu creditorii externi.

Preşedintele grec Carolos Papoulias i-a încredinţat misiunea formării unui nou guvern liderului coaliţiei de extremă stânga Syriza, marea surpriză a alegerilor parlamentare de duminică, clasată pe locul doi. Luni seară, liderul formaţiunii conservatoare Noua Democraţie, Antonis Samaras, primul chemat de şeful statului să negocieze formarea unui nou guvern, a anunţat că nu poate pune bazele unei coaliţii guvernamentale, care să ducă mai departe măsurile de austeritate cerute de creditorii externi. Condiţiile draconice puse de aceştia în schimbul împrumutului de 130 de miliarde de euro acordat Greciei sunt mărul discordiei pe scena politică elenă. Pe fondul acestor negocieri aprinse la Atena, UE a avertizat ieri Grecia să menţină cu orice preţ disciplina bugetară. Alexis Tsipras, liderul Syriza, a denunţat însă acordurile financiare "barbare" încheiate de precedentele guverne de la Atena. "Vrem să punem bazele unei coaliţii de stânga, care să ne scape de acest împrumut, care ne duce spre faliment", a declarat Tsipras imediat după ce a fost mandatat de preşedintele Paoulias cu formarea noului guvern. Tsipras are trei zile la dispoziţie pentru a găsi soluţia politică a unui executiv cu un sprijin parlamentar solid. Însă, chiar şi cu sprijinul socialiştilor, al comuniştilor şi al stângii democratice, Syriza mai are nevoie de 13 mandate pentru a forma o majoritate în noul Legislativ. Performanţa electorală a stângii radicale este cu atât mai spectaculoasă cu cât Syriza a fost înfiinţată abia în 2004. Coaliţia a fost însă propulsată pe locul doi în alegerile de duminică pe fondul unui val de nemulţumire faţă de cele cinci pachete de măsuri de austeritate adoptate în ultimii ani în Grecia. Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, conservatorii şi socialiştii nu mai pot forma majoritatea în Parlamentul elen.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5OtBWZ2pIKo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Jose Manuel Barroso: Grecia, sau rigoare, sau faliment
  • Extremiştii greci complică jocurile pentru putere

Ne puteți urmări și pe Google News