TRAGEDIA DE PE STADIONUL DIN EGIPT. Trei zile de doliu național. UE cere anchetă imediată

TRAGEDIA DE PE STADIONUL DIN EGIPT. Trei zile de doliu național. UE cere anchetă imediată

Consiliul Suprem al forţelor armate, aflat la putere la Cairo, a decretat trei zile de doliu național, începând cu azi, după ce 79 de oameni au murit aseară, pe stadionul din localitatea Port Said, în urma unor confruntări sângeroase care au avut loc la finalul unui meci de fotbal.

UPDATE. Uniunea Europeană a cerut astăzi deschiderea unei anchete independente pentru a determina cauzele violențelor care au avut loc aseara pe stadionul din Port Said. ”Sper că o anchetă imediată va face lumină asupra cauzelor acestor evenimente tragice”, a declarat șefa diplomației UE, Catherine Ashton. Alte aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite, relatează BBC. Cabinetul de la Cairo și Parlamentul au convocat o reuniune de urgență. Agenția AFP susține, citând responsabili de la morgă, că majoritatea celor care au murit erau ofițeri de securitate.

O amplă manifestație este prevăzută să aibă loc azi,în semn de protest față de incapacitatea forțelor de poliție de a face față incidentelor de aseară. ”Oamenii sunt furioși în special pe acest regim”, a declarat pentru BBC un bărbat din Cairo. De altfel, la câteva ore de la tragedie, mai mulți manifestanți adunați la Cairo au scandat ”Jos regimul militar”. Mareșalul Hussein Tantawi, comandantul militar al Egiptului a demarat o anchetă. Cea mai influentă grupare politică din Egipt - mişcarea islamică ”Fraţii musulmani” - a acuzat deja ”influenţe din afara ţării” în incidentul de la Port Said. ”Evenimentele de la Port-Said au fost planificate şi sunt un mesaj al partizanilor fostului regim", a afirmat deputatul Essam al-Erian într-un comunicat publicat pe site-ul formațiunii Fraţii Musulmani.

Violenţele au izbucnit după un meci de fotbal în cadrul campionatului naţional între echipa Al-Ahly din Cairo şi cea locală Al-Masry.Suporterii i-au bătut şi pe jucători şi pe antrenorul portughez al echipei Al-Ahly, care a pierdut în deplasare cu scorul 3-1.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia a arestat joi 47 de persoane suspectate de participare directă în confruntările sângeroase de pe stadion, în urma cărora şi-au pierdut viaţa în majoritate simpli spectatori ce au fost prinşi în busculadă. Ministrul giptean de interne a acuzat fanii că ar fi provocat poliția, transmite CNN. În schimb, liderul suporterilor echipei Al-Ahly susține că forțele de ordine au contribuit la escaladarea violențelor.