Naufragiul vasului Costa Concordia. Comandantul navei riscă 2.697 de ani de închisoare

Naufragiul vasului Costa Concordia. Comandantul navei riscă 2.697 de ani de închisoare

Procuratura italiană nu mai are nicio îndoială: comandantul navei Costa Concordia, care a naufragiat la 13 ianuarie lângă insula italiană Giglio, este vinovat. Presa din peninsulă susține că actul acuzării, care numără 12 pagini, ar fi gata. Conform acuzațiilor ce i se aduc, Francesco Schettino riscă să stea după gratii 2.697 de ani.

Conform site-ului ”Corriere Fiorentino”, procuratura din Grossetto ar fi finalizat ancheta, iar comandantul navei Costa Concordia ar fi primit citația, la domiciliul său, unde se află în arest. Acuzațiile care i se aduc lui Schettino sunt naufragiu, abandonarea navei și omucidere din culpă. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea primi pedeapsa cu închisoarea de până la 2.697 de ani, după ce bilanțul tragediei arată astfel: 34 de morți, dintre care doar 17 cadavre au fost recuperate.

Pe de altă parte, ziarul ”La Stampa” scrie că în cabina lui Schettino au fost găsite numeroase lucuri personale ale moldovencei Domnica Cemortan, cea care se afla alături de comandant în momentul în care nava a lovit o stâncă. Deși numeroși martori au afirmat că Schettino a abandonat nava înainte de a evacua toți pasagerii, tânăra l-a apărat în permanență, susținând că nu a părăsit vasul și că ”a fost un erou”.

”Cine poate ști dacă comandantul Schettino a mințit pentru a-și salva onoarea și pacea în familie  sau pentru a nu părea că a fost 'distras' de ea, în momentul în care Concordia s-a lovit de stâncă”, scrie ”La Stampa”. Pachebotul Costa Concordia, având la bord 4.229 de persoane, dintre care 1.000 de membri ai echipajului şi de trei ori mai mulţi turişti, a naufragiat în seara zilei de 13 ianuarie, după ce a deviat de la ruta stabilită şi s-a izbit de o stâncă foarte aproape de insula Giglio, în largul coastelor Toscanei. 

Ne puteți urmări și pe Google News