Tragedia de la Matei Balș. Misterul bărbatului găsit mort în toaleta salonului, după 5 ore. Exclusiv EVZ

Incendiul de la „Matei Balș”

S-a scurs fix o săptămână de la tragedia produsă la Institutul Național de Boli Infecțioase (INBI) „Matei Balș” și cercetările anchetatorilor sunt în toi. Oficial, nu există o cauză a sinistrului care până acum a ucis 12 pacienți bolnavi de COVID-19, dar investigatorii par să-și îndrepte atenția înspre ipoteza că drama ar fi fost provocată de suprasolicitarea sistemului electric.

Tragedia de la Matei Balș. Misterul bărbatului găsit mort în toaleta salonului, după 5 ore.

Referitor la bărbatul mort în toaleta unuia dintre saloanele cuprinse de flăcări, Evenimentul zilei a obținut primele informații legate de descoperirea, după câteva ore de la stingerea flăcărilor, a cadavrului carbonizat al acestuia.

Pavilionul 5, invadat de salvatori

S-a vorbit mult despre modul exemplar în care salavatorii - pompieri, polițiști, cadre medicale, infirmiere -, s-au mobilizat și, în acea dimineață, au declanșat rapid operațiunea de salvare a pacienților. Oameni bolnavi, cei mai mulți bătrâni și în stare gravă, au fost scoși pe brațe și în pături din iadul din ”Matei Balș”. Chiar și cu buteliile de oxigen la care era conectați. Un efort uriaș datorită căruia numărul victimelor a fost, cu siguranță, limitat. Însă, cineva tot a rămas în urmă. Un pacient în vârstă, un bărbat al cărui trup carbonizat a fost descoperit la câteva ore după ce incendiul fusese stins. Cum s-a putut întâmpla asta când clădirea spitalului a fost, practic, invadată de salvatori care au spus că au cotrobăit, la lumina lanterneor, în fiecare cotlon al saloanelor?

Tragedia de la Matei Balș. Misterul bărbatului găsit mort în toaleta salonului

Din informațiile obținute de Evenimentul zilei, acel bărbat infectat cu COVID-19, fusese internat chiar în salonul în care a izbucnit incendiul. Vecini de pat îi erau alți doi pacienți care, la rându-le, și-au pierdut viața în sinistrul izbucnit acum o săptămână.

Salonul era dotat, ca și celelalte ale pavilionului 5, cu o chiuvetă prinsă în perete, cu o toaletă (WC) și cu o baie cu cădiță, destinată exclusiv dușului, aflată aproape de fereastră și de balcon. Cele două dependințe ale salonului și chiuveta sunt dispuse pe partea opusă paturilor. Ei bine, cadavrul acelui bărbat ar fi fost decoperit, carbonizat, în spatele ușii arse complet a WC-ului.

Salonul a fost sigilat cu cadavrul înăuntru, în timpul anchetei

Anchetatorii nu au reușit să afle, și acum nici nu mai au cum pentru că toți pacienții din acel salon au murit, dacă bărbatul a fost surprins de incendiu la toaletă sau a încercat să se adăpostească. Probabil, omul era în cabină când vâlvătaia a cuprins salonul pentru că altfel poate ar fi ieșit pe hol. Cert este că trupul său carbonizat a fost găsit abia după câteva ore de la stingerea flăcărilor.

O primă explicație pe care Evenimentul zile a primit-o este aceea că zona a fost imediat sigilată pentru ca investigatorii să-și facă treaba.

Pacientul arsese o dată cu ușa după care încercase să se adăpostească de făcări”

În timpul incendiului, cât flacăra ardea, nu se putea intra acolo. Era imposibil. Era focarul principal, flacăra era uriașă, temperaturile foarte mari. Nimeni nu putea supraviețui acolo. Toată lumea s-a concentrat pe persoanele vii. Apoi, când focul a fost stins, au venit investigatorii care au sigilat locul pentru a nu se distruge probele. Două dintre cadavre carbonizate erau la vedere, unul pe jos și altul undeva înspre balcon. Când au luat salonul la puricat, atunci au descoperit și cadavrul acelui bărbat. Trupul era carbonizat. Pacientul arsese o dată cu ușa după care încercase să se adăpostească de făcări. Asta este explicația pentru care trupul a fost găsit așa târziu. Nu l-a uitat nimeni acolo”, ne-au dezvăluit surse din anturajul anchetatorilor.

Suprasolictarea rețelei electrice, principala ipoteză. Tragedia de la Matei Balș

Ancheta continuă cu audierile tuturor polițiștilor de la secțiile 6 și 7 din Capitală, agenți de Ordine Publică care au intrat în foc în momentele considerate a fi critice. Adică la scurt de la debutul incendiului. Fiecare dintre ei va explica investigatorilor de la ”Omoruri” ce au văzut, ce au auzit și cum au acționat în timpul operațiunii de salavare.

Chiar dacă mai este mult până ce specialiștii - pompierii și inginerii de la INSEMEX -, se vor pronunța asupra cauzei sinistrului, invstigatorii își îndreaptă atenția spre o ipoteză care pare să prindă contur: aceea ca incendiul să fi avut la origine cauze electrice. Legat de această ipoteză, cei care au permis aducerea în saloane a caloriferelor electrice, încălcând astfel anumite regulamante interne, ar putea putea fi trași la răspundere.

Deocamată, nici un suspect în acest caz dramatic. Acuzația, ucidere din culpă

În acest moment, nici o persoană nu are calitatea de suspect. Cercetările se fac în REM pentru ucidere din culpă. Dacă se va dovedi că totul a fost cauzat de suprasolicitarea sistemului de electricitate, atunci se va ajunge și la cei care au permis aducerea acelor radiatoare sau calorifere elctrice folosite pentru încălzirea salonului sau ale saloanelor. Sunt așteptate rapoartele pompierior și concluziile specialiștilor de la INSEMEX”, au mai precizat surse din rândul anchetatorilor.

Rămâne de văzut dacă și frigul din spital, de care vorbesc familiile celor internați acolo va face obiectul vreunei anchete. Pentu că, dacă temperaturile din saloanele cu oameni aflați în suferință ar fi fost încălzite așa cum era normal, familiile pacienților nu le-ar fi dus radiatoare electrice.

Starea pacienților în ziua de 5 februarie 2021, ora 11.00

Starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București din 29 ianuarie 2021 și care au fost transferați în alte unități sanitare ne-a fost transmisă prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății

Spitalul Clinic de Urgență „Sf Ioan” din București: 7 pacienți în stare stabilă.

Spitalul Universitar de Urgență din București: 2 pacienți. 1 pacient intubat (ATI), 1 pacient în stare stabilă. (1 pacient urmează să fie externat astăzi, 5 februarie 2021).

Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București:1 pacientă secție pneumologie, stare stabilă.

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”din București: 6 pacienți. 2 pacienți în stare gravă (ATI), 4 pacienți în stare stabilă.

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul  Pantelimon” din București: 2 pacienți, 1 stare stabilă, 1 pacient în ATI.

Spitalul Militar Central din București: 2 pacienți în secția ATI, în stare stabile, staționară, intubați/ventilați.

Spitalul „Witting” din București: 2 pacienți, în stare stabilă.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: 3 pacienti, stare stabilă.

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București: 2 pacienți în stare stabilă.

Spitalul Monza din București: 3 pacienți în stare stabilă.