Evenimentul Zilei > International > Tragedia 9/11: Un fost consilier prezidențial acuză CIA că a vrut să îi recruteze pe atentatori
Tragedia 9/11: Un fost consilier prezidențial acuză CIA că a vrut să îi recruteze pe atentatori

Tragedia 9/11: Un fost consilier prezidențial acuză CIA că a vrut să îi recruteze pe atentatori

Cu doar o lună înainte de comemorarea a zece ani de la atacurile din 11 septembrie, fostul consilier pentru anti-terorism al administrației George W Bush, Richard Clarke, face dezvăluiri care riscă să provoace un nou scandal. El acuză CIA că ar fi încercat să îi recruteze pe pirații aerului care au doborât turnurile WTC și că ar fi ascuns, în 2000 și 2001, Casei Albe și FBI, informații sensibile despre iminența atacurilor.

Aceste dezvăluiri incendiare apar într-un documentar ce urmează să fie difuzat pe 11 septembire și la care site-ul The Daily Beast a avut acces. Cel care le lansează este un personaj important al administrației George W Bush, Richard Clarke,  fost consilier pe probleme de securitate.

Dacă teoria expusă de Clarke este reală, atunci istoria atacurilor din 11 septembrie ar putea fi rescrisă, notează site-ul The Daily Beast.

Fostul responsabil american susține că CIA a ascuns în mod intenționat Casei Albe și FBI-ului, în 2000 și 2001, informația conform căreia doi saudiți, deveniți ulterior pirații arerului în atentatele de la 11 septembrie, se aflau pe teritoriul american.
Deși admite că nu poate demonstra acest lucru, Richard Clarke afirmă că CIA a ascuns informația întrucât agenția americană de informații încercase să îi recruteze pe cei doi saudiți, în perioada în care aceștia se aflau în Carolina de sud, pentru a-i convinge să se infiltreze în rețeaua al Qaida.

CIA nu recunoaște nimic

CIA a eșuat în demersul său, însă responsabilii agenției au preferat să nu sufle o vorbă celor de la Casa Albă, de teamă că ar putea fi acuzați de ”abuz și ilegalitate”, susține Clarke. Acesta consideră că, dacă teroria sa este adevărată, Tenet și colaboratorii săi nu vor recunoaște nimic „nici picați cu ceară”.

Clarke, în prezent consultant pe probleme de securitate și autor de bestseller-uri, a arătat, și în trecut, cu degetul spre CIA, sugerînd că agenția i-ar fi acoperit pe saudiții Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Mihdhar. Este însă pentru prima dată când Clarke lansează un atac direct la adresa lui Tenet.

În replică, Tenet spune despre Clarke, care a denunțat încă din 2004 faptul că administrația Bush a comis erori în materie de informații înainte de 11 septembrie, că ” a inventat brusc acuzații lipsite de orice temei, care nu sunt demne de luat în seamă”.
CITIȚI ȘI:

  • SUA: Al Qaeda pregătește noi atentate. În vizorul teroriștilor se află uzinele chimice și rafinăriile
  • Osama bin Laden pregătea atentate în SUA la 10 ani de la cele din 11 septembrie