Evenimentul Zilei > International > Teroare NUCLEARĂ: Traficanţii de materiale radioactive caută cumpărători printre grupările extremiste
Teroare NUCLEARĂ: Traficanţii de materiale radioactive caută cumpărători printre grupările extremiste

Teroare NUCLEARĂ: Traficanţii de materiale radioactive caută cumpărători printre grupările extremiste

Autorităţi ale unor ţări din Europa de Est, care colaborează cu FBI, au dejucat în ultimii cinci ani patru tentative de vânzare de materiale radioactive unor elemente extremiste din Orientul Mijlociu, în care au fost implicate grupări criminale cu conexiuni ruseşti, după cum a relatat marţi agenţia Associated Press, citată de Washington Post.

Ultimul caz din această serie datează din luna februarie a acestui an, când un traficant a oferit spre vânzare o cantitate imensă de cesiu – suficient pentru a contamina puternic mai multe cartiere dintr-un oraş – căutând în special un cumpărător din cadrul grupării Statul Islamic, potrivit Agerpres.

Organizaţii criminale, dintre care unele având legături cu succesorul fostului KGB (FSB – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), deţin o piaţă neagră înfloritoare de materiale nucleare în Republica Moldova, o ţară mică şi săracă din Europa de Est, au declarat anchetatori moldoveni pentru AP. 

Potrivit acestora, ruptura în cooperarea dintre Rusia şi Occident a condus la faptul că a devenit mult mai greu de urmărit rutele traficanţilor pe piaţa neagră şi cât de mult material radioactiv provenind de la vastele depozite de materiale radioactive din Rusia a fost traficat. 

"Ne putem aştepta la multe astfel de cazuri", spune Constantin Malic, un ofiţer de poliţie din Republica Moldova care a investigat toate cele patru cazuri. "Atât timp cât traficanţii cred că pot face bani fără a fi prinşi, ei vor continua", adaugă el. 

Potrivit AP, strategia de combatere a acestui tip de trafic relevă însă unele vulnerabilităţi. 

De la primul caz înregistrat în 2010 în Republica Moldova până la cel mai recent din luna februarie, un model se conturează: autorităţile, vizându-i pe suspecţi în stadiile incipiente ale afacerii, le dă liderilor grupărilor criminale o şansă de a scăpa împreună cu materialul nuclear de contrabandă, acesta fiind un indiciu că ameninţările de pe piaţa neagră din Balcani sunt departe de a fi sub control. 

În plus, răufăcătorii implicaţi în astfel de tranzacţii primesc pedepse scurte cu închisoarea şi apoi revin la comerţul ilegal cu materiale radioactive. 

Anchetatorii moldoveni nu sunt siguri în legătură cu faptul că suspecţii care le-au scăpat din mâini nu au mai păstrat cea mai mare parte a materialelor radioactive. Ei nu ştiu nici dacă aceste grupuri care caută cumpărători – inamici ai Occidentului – au reuşit să vândă materiale nucleare extremiştilor, într-un moment în care Statul Islamic şi-a manifestat clar ambiţia de a utiliza arme de distrugere în masă. 

Operaţiunile din Republica Moldova au la bază un parteneriat între FBI şi o mică echipă de anchetatori moldoveni, între care şi Malic, care în decurs de cinci ani au trecut de la ignoranţă cvasitotală privind piaţa neagră a materialelor radioactive la patru acţiuni operative. 

"În epoca Statului Islamic, este extrem de înspăimântător să existe traficanţi reali de materiale pentru bombe nucleare care ar avea legături cu cumpărători reali", spune Matthew Bunn, profesor la Harvard, care a realizat un studiu secret în timpul administraţiei Clinton privind securitatea arsenalului militar al Rusiei. 

În cazul afacerii cu cesiu, anchetatorii moldoveni au afirmat că a fost recuperat un recipient în care se afla o formă mai puţin radioactivă decât au avertizat iniţial traficanţii şi care nu poate fi folosită pentru fabricarea unei "bombe murdare".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: