Evenimentul Zilei > International > Trafic de fete vietnameze pentru căsătorii forțate în China
Trafic de fete vietnameze pentru căsătorii forțate în China

Trafic de fete vietnameze pentru căsătorii forțate în China

Adolescentele din nordul Vietnamului sunt forțate să se căsătorească în țara vecină. Numărul mult mai mare al bărbaților chinezi a creat o cerere pentru mirese din alte state iar traficanții de persoane sunt foarte activi în satele de la granița dintre cele două țări asiatice

Un reportaj realizat de postul de televiziune CNN relatează povestea tristă a adolescentelor din Vietnam. „Când m-am trezit, nu știam că sunt în China”, își amintește Lan, noaptea care i-a schimbat viața.

În timp ce se pregătea pentru universitate, într-un sat din nordul Vietnamului, o prietenă pe care a cunoscut- o pe internet a invitat- o la o cină într-un grup de prieteni. Când a vrut să plece acasă, tinerii au insistat să rămână și i-au dat de băut. După care nu-și mai amintește nimic.

Trecute ilegal granița

Adolescente, chiar și de 13 ani, sunt păcălite sau drogate pentru a putea fi trecute peste frontieră, cu barca, mașina sau motocicleta. Vietnamezele sunt considerate bunuri de valoare în China, unde politica unicului copil și preferința pentru fii au făcut ca numărul fetelor să fie foarte mic. „Costă mult ca un chinez obișnuit să se căsătorească”, explică Ha Thi Van Khanh, coordonatorul organizației ONU contra traficului de persoane, din Vietnam. Tradițional, chinezii care se căsătoresc cu localnice trebuie să plătească o nuntă simandicoasă și să cumpere o locuință nouă, pentru noua soție. „De aceea importă femei din țările vecine”, spune el.

Diep Vuong este directorul Fundației Pacific Links. Ea spune că miresele pot fi vândute pentru sume de până la 3.000 de dolari.

Ajutor pentru victime

Nguyen avea doar 16 ani când prietenul ei a drogat-o și a dus-o peste graniță. Trei luni a refuzat mariajul forțat, deși traficanții o băteau, nu-i dădeau hrană și apă și o amenințau cu moartea. Până la urmă a cedat. „Îmi doream să plec acasă. Am acceptat să mă căsătoresc cu acel bărbat, dar n-aveam sentimente pentru el”, a povestit tânăra. Când soacra și-a dat seama cum stau lucrurile, familia a returnat-o traficanților și a primit banii înapoi. Dar Nguyen a fost forțată să se mărite a doua oară.


Victimele recuperate sunt ajutate, 2-3 ani, să se reintegreze în societate: învață o meserie și fac terapie prin artă


Când echipa CNN se afla în zonă, polițiștii au salvat cinci fete ce voiau să treacă granița cu un traficant. Fetele aveau doar 14 ani și au declarat că un vecin din sat le-a promis 600 de dolari dacă merg la muncă în China. Nu le-au spus părinților unde pleacă. Vecinul a fost arestat. Anul trecut au fost recuperate 109 tinere vietnameze