Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în 2019 pe data de 14 octombrie. În acea zi nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce. Moaştele Sfintei Parascheva sunt protejate de un blestem.
Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredinciosi. La vârstă de 10 ani, auzind în biserica cuvintele "Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea să și să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34), răspunde imediat strigătului dumnezeiesc: își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor.
Decide să-și părăsească părinții pentru Hristos, înainte de a împlini 20 de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucură de învățătură unor călugări cu viață duhovnicească plăcută Domnului. La sfatul acestora, merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. De aici a plecat spre Țară Sfânta, în dorința de a-și petrece restul viețîi în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în puștiul Iordanului.
Într-o noapte, la vârstă de 25 de ani, un înger îi descoperă în vis că trebuie să se reîntoarcă în locurile părinteșți. Sfântul Varlaam descrie această minune în Cazania să, astfel: "Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ti se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit".
Potrivit tradiției, Parascheva revine în Epivat fără să spună cuiva cine este și de unde vine. După alți doi ani de nevoință, la vârstă de 27 de ani, trece la cele veșnice. A fost îngropată că o străină, aproape de mare.
Minunea
După câțiva ani, valurile au adus la țărm trupul neînsuflețit al unui marinar. Un sihastru care vietuia în acele locuri i-a rugat pe câțiva creștini să-l îngroape. Aceștia, în timp ce săpau, au descoperit un trup neputrezit. Nu au dat importantă acestui lucru și au pus alături de el și trupul marinarului.
Dar în noaptea următoare, unuia din creștinii care sapasera groapă, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis Cuvioasă Parascheva și i-a poruncit să ia trupul ei și să-l așeze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus în biserica "Sfinților Apostoli" din Kallicrateia, scrie crestinortodox.ro.
Povestea moaștelor
Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în țară noastră în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost așezate pe 13 iunie 1641 în biserica "Sfințîi Trei Ierarhi", din Iași. În anul 1884, când biserica mănăstirii întră într-un proces de consolidare, sfintele moaște ajung în paraclisul mănăstirii, iar peste câțiva ani în Catedrala mitropolitană din Iași.
Moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns în martie 1944 la Mănăstirea Ciorogarla de lângă București, din cauza ofensivei sovietice în Moldova. Pe 27 octombrie 1944, moaștele sale au fost așezate lângă cele ale Sfântului Dimitrie Basarabov în catedrala din București și readuse în Catedrala mitropolitană din Iași pe 26 noiembrie 1944.
Sfânta Cuvioasă Parascheva 2019. Tradițîi și obiceiuri. Ce este bine să faci
De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an.
Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarnă se va lăsă curând.
De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.
De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce şi nu se mănâncă de dulce.
La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva pentru a nu atrage nenorocul asupra casei.
Nu se lucrează, nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână sau cu boli de ochi și de cap. Potrivit credinţelor populare, fetele care coș și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.
De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiți.
În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închse la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.
De Sfânta Parascheva se fac rugăciuni către această și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.
Sfânta Cuvioasă Parascheva alină suferinţa şi îi izbăveşte pe cei deznădăjduiţi. Ascultă rugăciunile preoților cucernici, se roagă Maicii Domnului pentru fecioare, povățuiește văduvele, ajută pe străini, mângâie pe cei prigoniți, vindecă bolile trupești (Icos 2). Sfânta Cuvioasă Parascheva sprijină pe cei bătrâni, miluiește pe cei săraci (Icos 3).
Sfânta Parascheva mijlocește către Domnul pentru toți creștinii, risipește furtunile, aduce mâna roditoare și belșug (Icos 4).
Sfânta Cuvioasă Parascheva păzește în suflete dreapta credință și cinstirea Sfintei Cruci (Icos 5).
Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotește și izbăvește de boli, de spaima și de pagube (Icos 6).
Sfânta Cuvioasă Parascheva 2019. Sfânta Cuvioasă Parascheva este mijlocitoarea celor ce au greșit, folositoarea celor asupriți, indreptatoarea judecătorilor răi, scăparea celor judecați și osândiți, contenire a patimilor, nesprijinitoare a celor ce caută numai folosul lor, neizbandire a mijlocirilor celor vicleni, domolire a celor puternici, întărire a slabanogilor, starpitoare a răutăților, izvorâtoare a milostivirii (Icos 7).
Ce nu ai voie să faci în această zi
Sfânta Parascheva este invocată prin rugăciuni și cântări, că fiind mărirea monahilor, povatuitoarea obștii, cinstitoarea cuvioaselor, păzitoare a sihastrilor, povățuitoare a dreptei credințe și surpatoare a eresurilor (Icos 8).
Sfânta Parascheva este cinstită că fiind aducătoare de ploi mănoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor (Icos 9).
Sfânta Cuvioasă Parascheva este lăudată că cinstitoare a celor ce ne miluiesc, întăritoare a celor ce ne slujesc, împreună-lucrătoare cu cei ne hrănesc (Icos 10).
Sfânta Cuvioasă Parascheva 2019. Sfânta Parascheva este chemată în rugăciune că fiind mangaietoarea celor nenorociți, povatuitoarea celor rătăciți, preablanda îndreptătoare, grabnică ajutătoare (Icos 11).
Sfânta Cuvioasă Parascheva este rugată să izbăvească pe oameni de toată răutatea, de ceasul osandirii și de chinul cel de veci, pentru că este pentru toți credincioșii laolaltă și pentru fiecare în parte feritoare de răutăți, aducătoare de bunătăți, sprijinitoare și a mea, a smeritului păcătos (Icos 12)".
Sfânta Cuvioasă Parascheva 2019. Blestemul Moaştelor Sfintei Parascheva
Puțînă lume știe că Moaştele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, sunt ocrotite, fiind "legate" printr-un greu blestem încă de la aducerea lor la Iași, în 1641.
Sfânta Cuvioasă Parascheva 2019. În ciuda faptului că mai multe biserici sau mănăstiri se "laudă" cu moaște sau părticele ale Sfintei Parascheva, moaștele se află la Iași așa cum au fost aduse în urmă cu aproape patru veacuri.
Derută provine din confuzia care se face între Sfânta Cuvioasă Parascheva din Epivat și Sfânta Parascheva Mucenița. Spre deosebire de Sfânta Cuvioasă Parascheva (de la Iași) care a trăit la o mie de ani după Hristos, Mucenița a trăit în secolele III-IV în Grecia, nu departe de Tesalonic. Această a trăit în timpul persecuției păgâne și a murit martiric, iar în icoane este reprezentată țînându-și ochii într-o mâna.
Moaștele ei sunt răspândite în mai multe locuri, iar părticele mai mari sunt adăpostite de Mănăstirea Miclausani.
Moaştele Sfintei Cuvioasă Parascheva nu sunt intacte în raclă la care milioane de credincioși s-au închinat și se închină de-a lungul anilor la Catedrala Mitropolitană din Iași. Din trupul Sfintei s-au luat de la început tălpile, care au rămas la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol și care se află în prezent la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena", din Istanbul.
După cum a confirmat și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași din anul 1641 și încă de la început au fost sigilate de domnitorul Vasile Lupu și de Mitropolitul Varlaam, nefiind deschise niciodată de atunci. Tot atunci s-a pus și un blestem prin care sunt afurisiți (blestemați) cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaște. "Această interdicție rămâne neschimbată", a precizat Mitropolia Moldovei.
De la sosirea lor, Moaștele au fost protejate de blestem, iar călugării Catedralei spun că acestea se află într-un giulgiu în care au fost înfășurate de când au fost aduse, scrie crestinortodox.ro. Acest giulgiu este dintr-o pânză de în, roș de trecerea anilor, și care are înscris pe el, că un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: "Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.