Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".
De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, bucuria fiind sentimentul care trebuie să predomine. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este un motiv de fericire, nu de supărare. O persoană care nu are zâmbetul pe buze duminică va avea probleme tot anul, potrivit tradițiilor.
În prima zi de Paște, nu se muncește, nu se spală rufe și nu se calcă. Cei care fac aceste lucruri vor avea parte de ghinion și energii negative.
Tradiții în ziua de Paște
Se mai spune că nu este bine să dormi în ziua de Paște, deoarece rămâi leneș tot anul și fără noroc. De asemenea, nu este bine să arunci lumânarea de la Înviere. Lumina îți va aduce iubire și te va ține departe de păcate.
Duminică dimineață, credincioșii trebuie să se spele cu apa în care au pus un ou roșu și o monedă de argint. Se rostește următoarea rugăciune: „ Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu că oul; toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paști; să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștilor. Să fiu mândru și curat ca argintul”.
Tradiția spune că în ziua de Paște trebuie să îmbrăcăm haine noi. Este o modalitate de a ne purifica sufletul și de a uita de tristețe. Pentru ca ochii să fie sănătoși și vederea bună, trebuie să privim într-un vas cu apă curată.
Un alt obicei este să ciocnim un ou roșu și să mâncăm o bucățică de pască. Tradiția spune că vom fi sănătoși ca oul și curat ca pasca. Nu uita să împărțiți primul ou cu familia. Îți va aduce iubire, bani și noroc.
O altă tradiție spune că oamenii care mor de Paște ajung în Rai, iar cei care se nasc în această zi vor fi foarte inteligenți.