Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Lăsata Secului

Astăzi, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Craciunului sau Postul Naşterii Domnului. Acest post se încheie pe 24 decembrie. La masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se lasă cu un ospăţ pe cinste cu ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin.

Masa este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţa de masă este albă şi în mijlocul ei se aşază o pâine şi sare. Mesenii gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, obicei tradiţionale care aminteşte de ospitalitatea populară.

De Lăsata Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.

Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masa de Lăsata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gură-n jos.

Lăsatul Secului se ţine ca apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.

La Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături.

În ziua de Lăsata Secului se dau de pomană turte de mălai pentru morţi şi vii.

NU împrumuta pe nimeni cu nimic: Această credinţă populară este valabilă în special în zonele de munte. Nu e bina să dai obiecte cu împrumut în prima zi de Post şi asta pentru că lupii vor da târcoale casei tale. De asemenea, cel ce împrumuta pe cineva cu bani de Lăsata Secului nu va avea parte de ei de sărbători, titrează teotrandafir.com.