Tradiții de Sfânta Parascheva. Motivul pentru care nu ai voie să aprinzi focul în această zi

Sfânta Parascheva. Sursa: Pelerinaj.ro

Sfânta Parascheva este sărbătorită anual pe data de 14 octombrie. An de an, fie că ajung sau nu la moaștele sale, credincioșii iau parte la Sfânta Liturghie. De această zi sunt legate mai multe tradiții și superstiții, care se păstrează cu mare sfințenie în unele regiuni.

Tradiții de Sfânta Parascheva. De ce se împart alimente celor nevoiași

În ziua cinstirii Sfintei Parascheva, credincioșii sunt îndemnați să îi citească acatistul și să se roage cu smerenie pentru sănătate și bunăstare.

De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, gospodinele împart la ușa bisericii colaci, turte sau fructe de toamnă. 

Sursa foto: Pixabay

În ziua dedicată Sfintei, cei care o cinstesc au datoria să îi ajute pe toți cei care le ies în cale și sunt flămânzi.

Credința, mai arzătoare decât focul

În unele zone din Bucovina, oamenii nu aprind focul în această zi, oricât de frig ar fi. Conform tradiției, credința lor este mai puternică decât flacăra. În plus, mulți susțin că vremea din această zi le arată cum se va încheia anul.  Astfel, dacă ziua va fi ploioasă și răcoroasă, sărbătorile de iarnă vor fi cu temperaturi scăzute.

De asemenea, ciobanii susțin că iarna va fi una cumplită dacă oile stau îngrămădite în turmă. În schimb, dacă acestea sunt răsfirate și stau pe pajiște mai mult, iarna va fi blândă.

Sfânta Parascheva. Nu ai voie să mănânci până la ora prânzului

Pe 14 octombrie, Sfânta Liturghie este săvârșită în toate bisericile ortodoxe din țară. Credincioșii sunt chemați să ia parte la aceste slujbe și să se roage Sfintei pentru împlinirea tuturor dorințelor. Astfel, aceștia se pot bucura de bucate abia după rugăciune. De la această rânduială sunt scutite persoanele cu probleme de sănătate, copiii și vârstnicii.

De asemenea, se spune nimeni nu ar trebui să fie zgârcit la bani sau alimente în această zi.

Spre cinstirea Sfintei, gospodinele din Transilvania dau de pomană covrigi, must sau plăcintă cu mere.