Tot mai mulți români uită de tradiţia sacrificării porcilor de Crăciun. Puzderia de supermarketuri, pesta porcină, dar şi noile reglemetări în vigoare sunt cauzele pierderii moștenirii din străbuni.
În piețele agroalimentare din toată țara, crescătorii de porci vindeau animale vii pe care oamenii le luau și le sacrificau. Acum în târguri sunt tot mai puține animale vii și cetățeni dornici de a le cumpara ca atare. Medicii veterinari au remarcat că s-a redus numărul persoanelor care sacrifică porci în gospodăria proprie. Tranzacțiile au devenit complicate odată cu noile prevederi introduse recent, după ce s-a indentificat pestă porcină africană.
O varinată la care se mai apelează o reprezintă abatoarele, unde sacrificările se fac din complexul propriu. Nici aici cererea nu este mare. În general orășenii pentru masa de sărbători preferă să își cumpere cele necesare din magazinele alimentare, în pofida faptului că în ultimele zile prețul la carnea de porc a crescut cu 30%.
Veștile nu sunt deloc înbucurătoare întrucât producătorii de carne spun că anul viitor va urma un nou val de scumpiri a produselor din porc, informează Radio România Actualități.