Un nou miting de protest va avea loc azi la poarta ArcelorMittal, din cauza nivelului salariilor, dar și în semn de nemulțumire față de felul în care sindicatul a apărat drepturile oțelarilor.
Sindicatul Naţional „Solidaritatea” al Metalurgiştilor din România organizează, marți, un miting de protest, care va avea loc la poarta combinatului siderurgic AcelorMittal Galați, ne-a declarat Gheorghe Tiber, președintele acestui sindicat. Mitingul de protest este organizat în intervalul orar 14.00-16.00, la schimbarea turelor, pentru ca siderurgiştii să îşi poată exprima nemulţumirile în legătură cu salariile pe care le primesc în combinat.
„Au semnat pe șest”
Gheorghe Tiber și sindicaliștii lui acuză Sindicatul „Siderurgistul AMG” - sindicatul reprezentativ din combinat - pentru modul în care a înţeles să negocieze cu patronatul noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) pe 2015. „Sindicatul a trădat muncitorii, așa cum îi trădează de mai mulți ani de zile. Au semnat cu patronatul, pe șest, contractul care prevede o mărire de doar 70 de lei, brut, deși anterior promiseseră în ședința de la Prefectură că, dacă nu vor obține o mărire rezonabilă, vor declanșa conflictul de interese”, ne-a declarat Tibor, al cărui sindicat reprezintă 20-30 la sută din muncitorii combinatului. Majorarea obținută este inferioară solicitării sindicatului, care ceruse o creștere salarială de minim 12%.
Patronatul: miting ilegal
Contactată prin purtătorul de cuvânt, administraţia combinatului a transmis că noul CCM prevede și un întreg pachet social, fără a detalia. Totodată, a făcut aluzie la faptul că protestul ar tulbura posesia, întrucât are loc pe teritoriul combinatului.
„Vor să ne sperie, dar noi nu dăm înapoi! Nu am mai avut o creștere decentă din 2008! Oamenii au preluat și atribuțiile celor disponibilizați. Un muncitor are 1.050 de lei și trage la greu!”.
Muncesc cât patru
Înainte de 1989, pe platforma combinatului SIDEX lucrau 40.000 de oameni, azi abia 6.434 mai muncesc aici. Reamintim că, după Revoluție, Combinatul Siderurgic SIDEX, „căpușat” de firmele unor mai-mari ai urbei, a început să înregistreze pierderi și de un milion de euro pe zi. Astfel că, în anul 2001, combinatul a fost vândut, cu 70 de milioane de euro, miliardarului Lakshmi Mittal. Acesta l-a redenumit ArcelorMittal și, în doar trei luni de la privatizare, l-a trecut pe profit. Acesta a disponibilizat, treptat, 20.000 de muncitori.