Evenimentul Zilei > International > Trădare la Casa Albă. Mâna dreaptă a lui Trump era pe punctul de a da lovitura secolului
Trădare la Casa Albă. Mâna dreaptă a lui Trump era pe punctul de a da lovitura secolului

Trădare la Casa Albă. Mâna dreaptă a lui Trump era pe punctul de a da lovitura secolului

Thomas Barrack, un apropiat a lui Donald Trump, a făcut lobby în rândul unor oficiali de rang înalt din administraţie cu scopul de a construi centrale nucleare în Arabia Saudită, conform unui raport de investigaţie făcut public luni de Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, relatează DPA.

Thomas Barrack, preşedintele comisiei de învestitură a lui Trump, a promovat acest proiect suspect din domeniul nuclear în cercurile lui Trump chiar încă dinainte ca preşedintele să fie ales şi a făcut profit din diferitele iteraţii ale planului, folosindu-şi compania sa de investiţii ca „vacă de muls”, se arată în raportul de 50 de pagini.

„Raportul de astăzi dezvăluie probe noi şi extinse care îi confirmă pe avertizorii de integritate ai comisiei şi expune cum interese corporatiste şi străine se folosesc de accesul lor special pentru a promova transferul de tehnologie nucleară americană către Arabia Saudită”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, Elijah Cummings.

„Poporul american merită să ştie faptele, şi anume în ce măsură Casa Albă este dispusă să pună profiturile potenţiale ale prietenilor personali ai preşedintelui mai presus de securitatea naţională a poporului american şi a obiectivului universal de prevenire a răspândirii armelor nucleare, a adăugat Cummings.

Casa Albă nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii, precizează DPA.

Un reprezentat a lui Thomas Barrack nu a negat dezvăluirile comisiei şi a spus că prietenul lui Trump a cooperat cu comisia şi a predat toate datele care i s-au cerut.

Folosindu-se de conexiunile lui Trump, Barrack a ajutat reprezentanţi ai unei companii nucleare numite IP3 să-şi promoveze planurile direct printre preşedinte, ginerele său Jared Kushner, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul Energiei, Rick Perry, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi alţi oficiali de rang înalt ai administraţiei, conform raportului, care se bazează pe 60.000 de pagini de date pe care comisia lui Cummings le-a putut obţine de la avertizori de integritate şi de la alte companii.

Eforturile ascunse ale lui Barrack par să fi avut succes, cel puţin parţial, în contextul în care, în decembrie 2017, administraţia a aprobat transferul de tehnologie nucleară comercială americană către saudiţi.

Totuşi, aceste eforturi nu s-au oprit acolo, conform raportului Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor.

Barrack şi oficiali ai IP3, aparent până în prezent, încearcă să convingă administraţia să permită Arabiei Saudite să nu adere la „Standardul de Aur”, un angajament care împiedică alte ţări să folosească tehnologie nucleară americană pentru a dezvolta arme, a precizat comisia.

Conform raportului, oficiali ai IP3 presează administraţia să renunţe la această cerere deoarece „i-ar lăsa pe dinafara contractelor nucleare profitabile cu saudiţii.

Prin aceste eforturi, Barrack a căutat să obţină diferite „poziţii de putere” în administraţie, conform comisiei, printre care trimis special în Orientul Mijlociu şi ambasador în Emiratele Arabe Unite.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: