Anul acesta, veniturile pensionarilor vor creste in mai multe etape, astfel ca pensia medie va ajunge, pana la sfarsitul anului, la peste 400 de lei.
Majorarile si recalcularile vor aduce, anul acesta, mai multi bani pensionarilor, oficialii Casei de Pensii anticipand ca pensia medie va fi in jur de 400 lei.
O crestere generala va avea loc in septembrie, cand peste 5,2 milioane de pensionari vor primi cu 5% mai mult fata de cat urmeaza sa ia in august.
Dar pana atunci, din primavara, circa trei milioane de persoane - care au fost salariate si inainte de 1962 - vor avea parte de o marire medie cu 10% a indemnizatiei, CNPAS anuntand o revizuire a dosarelor acestora.
In plus, pensionarii isi vor putea ridica prin card indemnizatiile, in urma protocolului incheiat in acest sens cu mai multe banci. Inca de luna trecuta, pensiile au fost majorate cu 17,8a, astfel ca venitul mediu al varstnicilor depaseste acum 370 lei.
"Gaurile negre" din cartile de munca vor fi acoperite
Pensionarii carora nu li s-au trecut in cartea de munca salariile obtinute in perioada 1951-1962 vor avea parte de o noua recalculare, pe alte criterii, si care le va aduce o crestere medie a pensiilor cu 10%.
Oficialii CNPAS au rezolvat problema recalcularii pentru varstnicii la care s-a tinut cont de salariul minim pe economie din perioada mentionata, ei neavand cum sa faca dovada sumelor primite pana 1962.
"Exista pensionari care au si peste 15 ani lucrati pana in anul 1962, ei ramanand cu pensiile diminuate si dupa recalcularile din 2005. De aceea am urgentat rezolvarea acestei probleme. Algoritmul special de calcul pentru ei este gata. Au mai ramas doar formalitatile juridice, care trebuie indeplinite pentru legiferarea folosirii acestui algoritm", da asigurari presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale, Mihai Constantin Seitan.
Oficiali ai MMSSF apreciaza ca, in cel mult o luna, actul normativ va fi aprobat. Ca atare, sunt toate sansele ca, din martie, in jur de trei milioane de pensionari sa mai primeasca o majorare a pensiei.
Recalcularile au intrat in prelungiri
Cele patru etape de recalculare ale anului 2005 au adus cu ele o multitudine de re-re-recalculari mai mici. Celor 4,8 milioane de dosare care au trecut prin etapele respective le-au urmat inca peste un milion de solicitari de revizuire a pensiilor.
"Atunci cand varstnicii au aflat ca li se mai poate majora pensia si dupa recalculari, a urmat o avalansa de cereri de reverificare, in functie de actele doveditoare pe care le-au obtinut de la fostele locuri de munca. Numai ca ei vin cu aceste acte pe masura ce le obtin. Au existat situatii in care o singura persoana a adus opt-noua asemenea adeverinte, la intervale scurte de timp. Nici nu apuca sa intre in plata dosarul revizuit, ca functionarii nostri trebuiau sa-l refaca, pentru ca a mai fost adus un act", explica directorul de comunicare al CNPAS, Angelica Mihail.
"Tinand cont de varsta inaintata a solicitantilor, nu le putem cere sa vina cu toate actele odata. Asa ca greul cade tot pe angajatii CNPAS", recunoaste si Mihai Seitan. Din 2005 si pana la finele lui 2006, CNPAS a fost "bombardata" cu nu mai putin de 1,1 milioane de cereri de revizuire a dosarelor deja recalculate.
Variante de incasare a pensiei
Pensionarii isi pot primi drepturile banesti pe card, se pot deplasa la banca pentru a-si ridica pensia ori pot opta pentru varianta in care postasul le-o aduce acasa. Cei care nu se pot deplasa pot desemna un mandatar care sa le ridice banii printr-o procura speciala. Pensionarii care doresc sa ia banii pe card au la dispozitie in acest moment variantele Bancii Comerciale Romane (BCR) sau a CEC-ului.
Potrivit reprezentantilor CNPAS, in aceasta luna se vor mai face intelegeri cu Bancpost si cu alte patru banci. Astfel, cei care au deja conturi curente sau de card BCR trebuie sa se prezinte la Casa Teritoriala de Pensii, unde vor completa o cerere-tip. Cu aceasta cerere ei trebuie sa mearga la unitatea bancara.
In situatia in care nu detin cont de card sau cont curent, trebuie sa mearga la o unitate bancara din raza Casei Teritoriale de Pensii, unde consilierul bancar va deschide un cont curent sau de card. Ulterior, pensionarul trebuie sa depuna la Casa Teritoriala de Pensii cererea completata de consilierul bancii.
DOSARUL BUN
Acte necesare la re-re-recalculare
Continutul adeverintelor prin care se dovedesc salariile neinregistrate in carnetul de munca, respectiv sporurile cu caracter permanent trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:
> denumirea unitatii; > perioada in care s-a lucrat - cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca; > salariul; > functia; > meseria sau specialitatea exercitata; > denumirea sporurilor; > procentajul si suma acordata; > perioada in care s-a primit sporul; > temeiul legal in baza caruia a fost acordat sporul.
Adeverintele trebuie sa aiba numar, data eliberarii, stampila unitatii, precum si semnatura celui care reprezinta unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii. De asemenea, in adeverinta trebuie specificat faptul ca pentru drepturile salariale s-a virat contributia de asigurari sociale", atrage atentia directorul executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti (CPMB), Mihaela Kanovits.
MACULATURA
Acte inutile
Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1.04.2001, urmatoarele acte de venituri:
> formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale; > participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice; > premiile anuale; > recompensele cu caracter limitat acordate personalului din unele sectoare de activitate; > diurnele de deplasare si de delegare; > indemnizatiile de delegare, detasare si transfer; > drepturile de autor; > al 13-lea salariu.
"In cazul in care in unele institutii, unitati, arhiva a fost casata sau distrusa in urma unor calamitati naturale, dovada muncii prestate sub forma adeverintelor nu poate fi solicitata caselor de pensii, nefiind de competenta acestora", precizeaza directorul CPMB.
Comparatie
Valoarea pensiilor dupa ultima majorare din decembrie 2006 De luna trecuta, peste 5,1 milioane de pensionari primesc pensiile marite, in timp ce aproximativ 520.000 au ramas cu ele la fel ca inainte. Dar numarul celor care nu resimt efectele acestei cresteri este din ce in ce mai mic. In ianuarie 2006, 1,35 milioane de pensionari ramaneau pe dinafara la impartirea majorarilor.
Categorii Numar Pensia medie Crestere neta Pensia medie de beneficiari la 1.12.2006 (lei) (lei) in prezent (lei)
Pensionari de stat 3.561.116 332 55 387 care au beneficiat integral de majorare
Pensionari de stat 548.551 293 26 319 care au beneficiat partial de majorare
Pensionari de stat 519.491 236 0 236 care nu au beneficiat de majorare
Pensionari agricultori 980.144 120 21 141 care au beneficiat integral de majorare
IN TOP
Cele mai mari pensii din Romania
In momentul de fata, aproape 22.000 de pensionari primesc, lunar, mai mult de 1.000 de lei. Alte cateva sute au intre 2.000 si 4.000 de lei noi. Cei care ajung pana la 6.000 de lei noi sunt de ordinul zecilor, si mai sunt cativa care au pana in 10.000 de lei. Peste 10.000 de lei au sase pensionari. Potrivit oficialilor CNPAS, acestia provin din domeniul financiar-bancar.
Niveluri de pensii (lei noi) Numarul de beneficiari
1.001-2.000 21.230 2.001-3.000 471 3.001-4.000 122 4.001-5.000 43 5.001-6.000 20 6.001-7.000 8 7.001-8.000 8 8.001-9.000 3 9.001-10.000 2 peste 10.000 6