Este o perioadă destul de grea pentru toată lumea, iar situația epidemiologică nu ne ușurează deloc viața. Sălile de sport închise, restricții peste restricții, masca obligatorie, nimic din toate acestea nu ne fac să avem chef de viață și cu atât mai puțin de exerciții fizice. Totuși avem mare noroc cu celebrele diete. Ai încercat deja o parte din ele fără rezultat? Hai să vorbim despre una nouă, cu tente franțuzești, dieta Thonon.
Sezonul estival a trecut, însă asta nu ne dă dreptul să ne culcăm pe o ureche și să lăsăm burtica să își facă de cap. Internetul este plin de diverse diete, însă cu toții ne întrebăm dacă rezultatele sunt vizibile. Totuși, parcă pare mult mai comod să reducem din porțiile de mâncare în loc să petrecem ore în șir în sala de fitness, asta în cazul în care nu este închisă din cauza pandemiei. Dacă îți dorești un corp perfect pentru rochia de Crăciun, cum sună -10 kilograme în doar două săptămâni? Acest lucru este posibil cu ajutorul dietei Thonon, una dintre cele mai populare metode de slăbit la ora actuală.
Numele acestei dietei provine de la un frumos oraș, situat în preajma lacului Geneva, Thonon-Les-Bains. La început ea a fost extrem de populară în Franța, însă cu timpul a trecut granița, câștigând din ce în ce mai mulți adepți și în Germania. Extrem de multe persoane au făcut fotografii înainte și după ce au ținut această dietă, iar rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. Deși ne încântă toate aceste informații, mereu ne întrebăm dacă nu cumva facem mai mult rău încercând astfel de cure. Specialiști din întreaga lume au analizat îndeaproape regulile dietei Thonon și ne fac cunoscute detalii cu privire la modul în care funcționează ea și dacă afectează sau nu sănătatea.
Regulile de bază din dieta Thonon
Pentru început, este important de precizat faptul că această dietă nu este recomandată persoanelor cu probleme medicale sau femeilor însărcinate. Vorbim despre un plan alimentar extrem de strict, totul fiind programat în două faze, așa că este nevoie de aprobarea medicul. Nu sunt acceptate abaterile, iar motivația este musai să nu lipsească. Thonon propune un regim alimentar pe bază de proteine, din care sunt excluse grăsimile și zaharurile. Un dezavantaj al acestei diete hipercalorice este faptul că senzația de foame va fi mereu prezentă.
În prima fază a acestei diete trebuie să îți dozezi bine mesele, astfel încât să nu depășești 600-800 de kilocalorii pe zi. Din acest motiv este indicat ca la micul dejun să consumi doar o cafea sau o cană de ceai, bineînțeles fără lapte sau îndulcitori. Cea de-a doua fază a dietei Thonon este cea de stabilizare, unde timp de o săptămână trebuie să consumi multe proteine, de data aceasta cu un maximum de 1200-1500 de kilocalorii pe zi.
Modul de funcționare al acestei diete este unul destul de simplu. Proteinele și lipidele sunt baza acestei cure, așa că vorbim despre principiul "Very Low-Carb". Dietele cu puțini carbohidrați fac ca organismul nostru să consume destul de repede rezervele de grăsimi, astfel pierzând cele 10 kilograme în doar 14 zile. Regulile sunt destul de simple, iar cel mai important pentru un rezultat eficient este să nu te abați de la nimic.
O idee de meniu pentru prima săptămână a dietei
Luni
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: 2 ouă tari, orice cantitate de spanac, dar fără sare
Cină: o bucată de friptură, salată verde și țelină
Marți
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: o bucată de friptură, salată verde și roșii, fructe
Cină: câteva felii de șuncă
Miercuri
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: 2 ouă fierte tare, salată verde cu roșii
Cină: friptură asezonată cu salată verde
Joi
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: un ou fiert tare, morcovi cruzi sau sotați și o bucată de cașcaval
Cină: fructe sau un iaurt natural
Vineri
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: pește fiert, 2 roșii
Cină: o bucată de friptură și salată verde
Sâmbătă
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: pui la grătar
Cină: 2 ouă fierte tare, morcovi cruzi sau fierți
Duminică
Mic-dejun: cafea sau ceai neîndulcite
Prânz: o bucată de friptură și fructe
Cină: o salată cu multe proteine.
Diete Thonon prezintă riscuri pentru sănătate?
Cura de slăbire venită de pe meleaguri franțuzești promite multe, însă unii specialiști nu sunt de părere că aceste rezultate pot fi atinse. Unul dintre cei care nu cred în această dietă este Hans Hauner, profesor de Nutriție și director al Centrului de excelență Else Kröner-Fresenius. Specialistul a analizat îndeaproape regulile acestei diete și meniul propus, iar răspunsul său va dezamăgi pe mulți. "La acest tip de restricționare calorică, greutatea care se va pierde săptămânal este de circa 2 kg. Chiar dacă la început se pierde și apă, o reducere atât de drastică a greutății nu este posibilă," susține Hauner.
Dieta Thonon este una destul de strictă, așa că sunt posibile și unele reacții mai puțin plăcute. Întrebat dacă ar recomanda această dietă, Hans Hauner ne explică unele dezavantaje, mai ales în cazul persoanelor cardiace. El susține că este indicat o vizită la medicul nutriționist înainte de a începe o astfel de cură. În mod normal, este indicat să ții un regim alimentar doar după ce au fost făcute o serie de analize și se stabilește modul în care poți slăbi fără a pune în pericol sănătatea. Toate aceste declarații au și o serie de argumente, dovadă fiind mărturiile unor persoane care au încercat celebra dietă franceză. În timp ce unele susțin că nu au avut efecte adverse, alte persoane mărturisesc că s-au confruntat cu stări de vomă, dureri de cap sau schimbări bruște ale stării de dispoziție.