Evenimentul Zilei > International > Totul DESPRE APA cu care va fi botezată Prințesa Charlotte
Totul DESPRE APA cu care va fi botezată Prințesa Charlotte

Totul DESPRE APA cu care va fi botezată Prințesa Charlotte

Fiica prințului William și a soției sale, Catherine, Prințesa Charlotte, va fi botezată duminică de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu apă din râul Iordan. Aceeași apă a fost folosită și pentru botezul fratelui ei, George, cu doi ani în urmă, informează BBC.

Prinţesa va fi botezată în cadrul unei ceremonii private la biserica St Mary Magdalene din Sandringham, în Norfolk, unde se află una din reședințele tatălui său, prințul William al Marii Britanii.

Pentru prima dată, prințul William, soția sa Catherine, prințul George, care va împlini doi ani la 22 iulie, și micuța lui surioară ar urma să apară în public împreună, scrie AFP. Aceasta va fi a doua apariție publică a Charlottei, după ce a fost prezentată în fața presei internaționale în ziua în care s-a născut, la 2 mai, în fața spitalului St Mary din Londra.

Semnificaţie deosebită

Apa în care va fi botezată mica prinţesă are semnificație spirituală deosebită, dar, contrar a ceea ce este reprezentat în mod tradițional în cântece, poezii și picturi, râul Iordan este puțin adânc, îngust, plin de noroi și poluat de apele uzate și efluenți industriali. Are o lățime de mai puțin de 10 metri și o adâncime de aproximativ doi metri.

Cu toate acestea, apele sale mărginite de stuf debordează de un simbolism istoric, geografic și religios care le face o resursă prețioasă. Se spune că israelienii sub conducerea lui Iosua au trecut pe aici pentru a intra pe Tărâmul Făgăduinței după ani de rătăcire în deșert. Se crede, de asemenea, că aici a fost botezat Iisus de către Sfântul Ioan, un predicator care purta o mantie din păr de cămilă, se hrănea cu lăcuste și miere și a lansat practica de cufundare a oamenilor în râu pentru a arăta că s-au pocăit de păcatele lor și s-au întors spre Dumnezeu pentru iertare. În prezent, aproape jumătate de milion de vizitatori anual, majoritatea pelerini creștini, se adună în aceste locuri pline de spiritualitate.

Palatul Kensington nu ar spune cum a fost obținută apă din acest râu pentru botezul prințesei Charlotte, dar un oficial iordanian a declarat pentru BBC că aceasta a fost trimisă de Curtea Regală a țării sale.

Apa din râul în care se crede ca a fost botezat Iisus este obiect de export sub controlul unui organism guvernamental iordanian. 'Noi organizăm procesul de îmbuteliere a apei sfinte din râul Iordan. O oferim investitorilor după curățare, sterilizare și binecuvântarea preoților. Fiecare sticlă are o etichetă din partea Comisiei', a declarat Dia Madani, președintele Comisiei guvernamentale "Baptism Site" din Iordania.

Pentru vindecare

Un astfel de comerț este realizat și în Israel și teritoriile palestiniene, pe unde curge râul. Magazinele turistice israeliene oferă produse sofisticate, de la recipiente în formă de medalion preumplute, 'recomandate pentru botezuri', la crucifixe din sticlă umplute cu apă, la prețul de 56 de dolari. Produse similare pot fi achiziționate din magazinele duty free de pe aeroport și online pe rețelele Amazon și eBay. Fiecare are propriul motiv pentru care cumpără această apă — pentru botezul copiilor, pentru a o bea sau pentru a o folosi pentru vindecare.

Însă rezervele de apă sunt insuficiente, așa că uneori trebuie diluată. Creștinii palestinieni se plâng că este dificil pentru ei să aibă acces la râul sfânt, așa că proviziile lor sunt foarte limitate. "O dată sau de două ori pe an, în zilele de sărbătoare, israelienii să ne umple rezervoare de până la 16 litri", spune Fawzi Jaqaman, un palestinian care oferă seturi de rozarii, ulei de măsline, sol și apă din Țara Sfântă. "Nu este suficientă, așa că trebuie să-o amestec cu apă obișnuită".

Liderii religioși din regiune spun că apele râului sfânt au o semnificație deosebită, dar nu susțin comerțul cu această apă. "Biserica se opune ferm vânzării de obiecte binecuvântate sau spirituale pentru obținere de profit", care înseamnă simonie și păcat, spune părintele Jamal Khader de la Universitatea de studii religioase din Bethlehem.

Nu cu mult timp în urmă, locurile de botez din Valea Iordanului au fost zonă militară închisă. Chiar și după semnarea unui tratat de pace între Iordania și Israel în 1994, accesul a rămas sever restricționat de câțiva ani. Câmpuri minate rămân pe partea din Fâșia Gaza, iar vizitatorii sunt avertizați să rămână departe de zona delimitată cu sârbă ghimpată și indicatoare pe care scrie "Pericol — Mine".

Ceremonie privată  

Regina, în vârstă de 89 de ani, și soțul său, prințul Philip, de 94 de ani, străbunicii Charlottei, vor fi prezenți la această ceremonie privată, ca și bunicul patern, prințul Charles, și soția sa, Camilla. Printre invitați figurează și bunicii din partea mamei, Carole și Michael Middleton, precum și fratele și sora lui Kate, Pippa și James.

Nașii micii prințese, care vor fi după toate probabilitățile prieteni apropiați ai lui Kate și William, vor fi numiți înaintea ceremoniei, prezidată de Justin Welby, șeful Bisericii Anglicane, și programată să înceapă la ora 15.30 GMT (16.30 ora locală). Ei vor asista la botez în biserica St Mary Magdalene construită în sec al XVI-lea.

Pentru botezul lui George, părinții săi au ales șapte nași, majoritatea prieteni vechi, amintește France Presse. Serviciul religios va fi privat, dar ducele și ducesa de Cambridge au anunțat că "vor fi fericiți să ureze bun venit admiratorilor (monarhiei) în curtea bisericii" pentru a sărbători botezul fiicei lor. Poliția din Norfolk se așteaptă la o prezență masivă a publicului.

Fotograful de modă Mario Testino, care a fost fotograful preferat al prințesei Diana și a imortalizat logodna prințului William cu Kate Middleton, a fost ales pentru a imortaliza momentul.