Toţi românii trebuie să afle. Ce plan au autoritățile pentru noi. Se întâmplă săptămânile următoare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Aproape toate ţările europene au anunţat că ridică toate restricțiile începând cu luna februarie. Sunt state care vor renunța şi la campania de vaccinare după ce studiile au arătat că varianta Omicron ocolește vaccinul. La noi, autoritățile pregătesc primele măsuri de relaxare dar nu sunt la nivelul țărilor din UE deşi, nu ar fi motive să ne ţină sub acest stres care a ajuns la limita răbdării.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că „Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”, iar o serie de restricții ar putea să dispară abia în luna martie 2022, asta dacă o va permite și contextul epidemiologic.

În România, starea de alertă a fost prelungită de mai multe ori pe durata pandemiei de coronavirus, tocmai pentru ca autoritățile să țină sub control această criză medicală. Suntem printre puţinile ţări europene care se află în acestă stare hilară în contextul în care s-a demonstrat că varinata Omicron nu este periculoasă şi nu sunt motive, deocamdată, de îngrijorare.

Ce se urmărește cu aceste decizii din România în contextul în care toată Europa ridică toate restricțiile

Alexandru Rafila a declarat că abia la sfârșitul lunii martie autoritățile ar putea decide să renunțe la prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și să relaxeze mare parte din restricțiile impuse anterior, deși a evitat să spună ce restricții vor dispărea.

Ministrul Rafila a declarat că oamenii trebuie să fie în continuare responsabili în faţa variantei Omicron care se răspândește extrem de uşor ducând la imunizarea de turmă, aşa cum o numesc oamenii de ştiinţă.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 12 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 18.751 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 157 decese, dintre care 13 anterioare intervalului de referință. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică.

Doar la noi specialiștii în sănătate publică contrazic deciziile luate în Europa şi ne amenință că nu vom reveni  la normalitate curând

Specialiștii spun că România ar putea ieși după aproape doi ani din starea de alertă, însemna mai multă libertate și renuntarea la o serie de restrctii impuse în contextul pandemiei. Iar premierul Nicolae Ciucă a anunțat ca marți, pe 15 februarie, se va face o analiza a situației, iar apoi se vor lua și deciziile.

Este posibil, deşi nimeni nu a confirmat, că se va renunţarea la masca de protecția în spatii deschise și chiar renunţarea la certificatul digital. Dar optimismul autorităților este însă contrazis de specialiștii în sănătate publică care atrag atenția că renunțarea la starea de alertă nu înseamnă că ne vom întoarce la normalitate. Vom avea în continuare izbucniri pandemice în anumite zone unde rata de vaccinare este mică, ori unde există populație la risc.

Alexandru Rafila, despre ridicarea restricţiilor

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente (...).

Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a declarat ministurul Sănătăţii.