Aproape patru milioane de turişti străini au vizitat România în primul semestru al anului, în creştere cu 31,5% faţă de perioada similară din anul trecut. Şi numărul românilor care au ieşit din ţară a fost mai mare în primele şase luni, la 5,71 de milioane, în creştere cu 20,8%, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică. Cei mai mulţi turişti străini au fost din Europa (94,8%), în principal din Ungaria (35,6%), Bulgaria (21,8%), Germania (9,2%) şi Italia (7,9%). Destinaţiile cele mai căutate au fost Bucureştiul şi hotelurile din marile oraşe, în timp ce zona Deltei Dunării a fost cel mai puţin atractivă.
În ceea ce priveşte distribuţia sosirilor în structurile de primire cu funcţiuni de cazare, pe zone turistice, primul loc în top a fost ocupat în primele şase luni, la fel ca şi în semestrul întâi din 2007, de Bucureşti şi reşedinţele de judeţ, exclusiv Tulcea, ponderea fiind de 52,5%.
În ordinea preferinţelor străinilor urmează alte localităţi şi trasee turistice, în proporţie de 16,4%, staţiunile din zona montană (14%), staţiunile balneare (9,8%) şi staţiunile din zona litorală, exclusiv oraşul Constanţa (6,4%). Ultima poziţie în clasament a fost ocupată de zona Deltei Dunării, inclusiv oraşul Tulcea, cu o pondere de 0,9%.
În ceea ce priveşte plecările românilor în străinătate, cei aproape 6 milioane de turişti au ales să plece cu maşina (78,6%), dar a crescut foarte mult şi numărul turiştilor care au ales transportul aerian, avansul fiind de 34%.
Datele INS arată că, în total, peste 3 milioane de turişti români şi străini s-au cazat în structurile turistice în primul semestru, în creştere cu 3,2% comparativ cu perioada similară de anul precedent, în timp ce numărul înoptărilor a crescut cu 0,3%, la 7,97 milioane.
(12:50)