În videoclip, mai-marii chinezi au dorit să promoveze sprijinul pentru vecinii care se confruntă cu epidemia de coronavirus, dar efectul a fost cu totul altul în Filipine.

Autorităţile de la Manilla au lansat un val de critici şi o petiţie online care a atras rapid semnături, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Versurile şi titlul „Iisang Dagat” (n.r. – O mare) în limba filipineză nu au fost bine primite de filipinezi, care consideră Beijingul un agresor în apele teritoriale disputate între China şi Filipine.

Videoclipul postat săptămâna trecută pe YouTube cu hashtag-ul #CNPHHealAsOne a strâns 149.000 de dislike-uri şi 2.100 de like-uri, în timp ce o petiţie Change.org semnată de 8.000 de persoane solicită ca videoclipul să fie şters.

Criticii nu au dubii când afirmă că melodia nu reprezintă altceva decât clasica propagandă chineză, prin care se doreşte ascunderea acţiunii de hărţuire în Marea Chinei de Sud.

S-a mers până acolo încât filipinezii implicaţi în realizarea melodiei au fost catalogaţi drept trădători.

„Trebuie să oprim răul extinderii Chinei”, a scris unul dintre utilizatori”, în timp ce altul a fost şi mai vehement spunând că „nu ne unificăm cu China”. „Este o palmă dată peste faţa fiecărui filipinez”, a fost o altă reacţie

Piesa este dedicată cadrelor medicale care luptă în prima linie împotriva coronavirusului din ambele ţări.

În videoclip apar imagini cu medici chinezi şi materiale medicale donate, inclusiv sute de mii de măşti de protecţie şi kit-uri de testare.