Ați fi iertat dacă ați crede că nu mai este nimic de învățat despre cel mai popular pește din lume, dar această creatură măreață este mult mai mult decât pare. Este timpul să îndreptăm lumina reflectoarelor asupra unui pește universal care poate fi servit ca o cină simplă sau ca un show-stopper elegant.
Somonul este, de fapt, numele folosit pentru diferite specii de pești. Când vorbim despre file de somon, ne referim de obicei la somonul de Atlantic (Salmo salar). Un pește migrator care trăiește în principal în mare, dar care își depune icrele în apă dulce, somonul este un pește cu un ciclu de viață complex.
În timp ce unele populații își trăiesc întreaga viață în apele interioare, majoritatea părăsesc râul în care s-au născut, mergând în mare pentru a se hrăni și a crește. În mare, somonul de Atlantic se hrănește cu voracitate cu specii mai mici de pești, iar când se maturizează se întoarce în habitatul său natal de apă dulce pentru a se reproduce.
Cum reușește un somon să traverseze un ocean deschis până la aceeași gură de estuar pe care a părăsit-o cu câțiva ani înainte este încă un mister. Se crede pe scară largă că aceștia posedă niște receptori incredibil de preciși care pot simți diferențe minuscule în câmpul magnetic al Pământului și, probabil, și în calitatea apei, și că le folosesc ca dispozitiv de orientare. Dar adevărul este că nimeni nu știe cu adevărat.
Somonul adult de Atlantic are o greutate medie de aproximativ 4,5 kg și o lungime de 75 cm. Are spatele de culoare albastru-argintiu, cu marcaje negre dispersate care devin portocalii în timpul reproducerii, în timp ce părțile laterale și abdomenul sunt de culoare aurie.
Stocurile de pește din mediul sălbatic au scăzut semnificativ de-a lungul anilor, dar datorită creșterii acvaculturii, somonul este disponibil pe tot parcursul anului și la un preț accesibil.
Cu o carne roz, grasă și foarte hrănitoare, nu este de mirare că acesta este cel mai popular pește de consumat. Spre deosebire de file de pangasius, un file de somon poate fi gătit proaspăt, afumat sau consumat crud.
Somonul este un pește gras, mai ales datorită procentului său ridicat de grăsimi saturate bune. Este bine de reținut că, cu cât conținutul de grăsimi al peștelui este mai mare, cu atât gustul este mai puternic. Iar faptul că trăiește în apă rece crește acest conținut de grăsimi. Somonul este un pește plin de savoare, cu o carne colorată, de la portocaliu la roșu închis, și are o aromă delicată, dulce.
Cea mai comuna tăietura ramane file de somon, care sunt luate de pe o parte dezosată și tăiate pe lungime, paralel cu osul. Fileurile de coadă de somon, după cum sugerează și numele, provin de la capătul peștelui și sunt considerate tăieturi de calitate superioară.
Fripturile de somon sunt tăiate perpendicular pe coloana vertebrală, tăind prin os. Unele persoane consideră că osul adaugă savoare, în timp ce un alt avantaj al fripturilor este prețul de obicei mai mic al acestora în comparație cu fileurile.
Cel mai bun dintre toate, însă, este somonul întreg, care este perfect dacă gătiți pentru un grup mare sau pur și simplu doriți să vă răsfățați cu o piesă de teatru culinar.
Somonul nu este doar proaspăt și delicios, ci este și plin de nutrienți sănătoși și are un conținut scăzut de calorii. O sursă excelentă de proteine slabe, vitamine, minerale și antioxidanți, un file de somon este, de asemenea, plin de acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru o inimă, un creier și articulații sănătoase.
Fileurile de somon sunt delicioase pregătite într-o varietate de moduri, inclusiv la grătar, înăbușit, la tigaie și la cuptor, și pot fi consumate chiar și crude, sub formă de sashimi sau sushi.
Somonul este extrem de versatil, iar atunci când vine vorba despre cum să gătiți un file de somon există opțiuni infinite. Atunci când gătiți file de somon, nu este nevoie să îndepărtați pielea, deoarece aceasta ajută la menținerea cărnii împreună în timpul gătitului. Peștele poate fi gătit folosind o serie de metode diferite, dar mulți consideră că cel mai bun mod de a găti fileurile de somon este fie la tigaie, fie la cuptor (en papillote sau stropite cu ulei de măsline) la aproximativ 180 grade C.
Fileurile nu necesită mai mult de cinci până la 10 minute pentru a fi gătite, în funcție de grosime. Bucățile de file de somon au tendința de a fi relativ groase, ceea ce le face suficient de robuste pentru a putea fi mișcate și întoarse la jumătatea gătitului. De asemenea, pielea se desprinde cu ușurință, așa că, dacă gătiți bucățile cu piele, o puteți ridica când peștele este gătit înainte de servire, dacă doriți. Odată gătit, peștele se va simți elastic, iar carnea ar trebui să fie fulgurantă.
Marinarea fileurilor înainte de a le găti este o modalitate bună de a conferi peștelui o aromă suplimentară. Încercați lămâie sau ierburi aromatice precum mărar, pătrunjel, rozmarin sau usturoi. Ați putea prefera influențele asiatice cu ghimbir, ardei iute, sos de soia sau o marinată teriyaki.