Tot ce trebuie să știi despre rovinietă. Amenzile au crescut considerabil. Informații utile pentru șoferi

Rovinieta. Sursa foto: dailydriven.ro

Șoferii trebuie să plătească rovinieta pentru a nu se alege cu amenzi uriașe. Această taxă poate fi achitată online sau in benzinării înainte de a pleca la drum. Află când se plătește, cât costă, dar și cum îți poți recupera banii dacă ai vândut mașina.

Rovinieta este taxa de drum care trebuie achitată de șoferii care utilizează rețeaua de drumuri naționale din România, mai exact autostrăzile, drumurile expres, drumurile internaționale și drumurile naționale principale și secundare.

Atunci când se deplasează pe drumurile din afara localităților, fie ele naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie să achite rovinieta. Dacă taxa de drum nu mai este valabilă, ei se pot alege cu amenzi usturătoare.

De unde se poate cumpăra rovinieta

Șoferii pot cumpăra rovinieta din benzinării cu bani numerar, online (pe site-ul www.erovinieta.ro.) sau prin SMS (la numărul 7500), iar plata poate fi făcută fie cu cardul, fie la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS.

Prețul taxei de drum diferă în funcție de tipul automobilului. În ceea ce privește mașinile, tarifele rovinietei sunt de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Când se plătește rovinieta

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Sursa: Linqong | Dreamstime.com

Dacă șoferii au descoperit că datele de identificare ale vehiculelor sunt greșite, ei trebuie să anunțe Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Cu toate astea, posesorii automobilelor nu pot scăpa de amendă.

Rovinieta la vânzarea mașinii

În cazul în care proprietarii își vând mașina, ei pot cere CNAIR returnarea parțială a banilor de rovinietă pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Suma va fi dată înapoi după ce noul proprietar plătește taxa de drum.

Amenzi pentru rovinietă

Pentru a-i identifica pe șoferii care circulă pe drumurile publice fără o rovinietă valabilă se folosesc acum și camere fixe, dar și mobile, amplasate pe diferite porțiuni ale drumurilor. Ei se pot alege cu amenzi între 275 și 11.900 de lei. Cele mai mici sancțiuni se dau în cazul autoturismelor (275 - 550 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (5.950 - 11.900 de lei).

Șoferii mai trebuie să știe că autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-i informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, ei nu mai pot fi sancționați pentru circularea fără rovinietă valabilă, potrivit avocatnet.ro