Tot ce trebuie să știi despre concediul fără plată. Obligațiile angajatorului

Sursa foto:Arhiva EVZ

În acord cu legislația în vigoare, angajații din România au dreptul la un concediu plătit pe an. Există însă diferite situații în care aceștia au nevoie de zile libere suplimentare. Fie că se confruntă cu anumite împrejurări familiale sau alte probleme personale, aceștia pot solicita angajatorului acordarea concediului fără plată.

Concediu fără plată. Cum trebuie să procedeze angajatorul

Salariații pot beneficia de un concediu fără plată, după ce au solicitat acest lucru angajatorului. Codul Muncii nu impune o limită de zile legată de această procedură, însă detaliul este stabilit prin contractul colectiv sau regulamentul intern.

În cazul bugetarilor, termenul maxim de zile libere pentru situații excepționale este de 90 de zile. Prin urmare, aceștia pot cere un concediu fără plată pentru a susține un examen, precum și pentru îngrijirea unui membru al familiei.

Data limită poate fi impusă prin regulamentul intern

Potrivit legislației actuale, toți angajații din câmpul muncii la concediu fără plată. Acesta se poate acorda pentru rezolvarea unor probleme personale. Durata lui poate fi stabilită prin contractul semnat între cele două părți, dar și prin regulamentul intern.

„Pentru rezolvarea unor situații personale salariații au dreptul la concedii fără plată”, se arată în actul normativ.

Angajat Sursa foto: Dreamstime.com

Este esențial ca acesta să nu fie confundat cu absențele nemotivate de la muncă. Pentru a obține concediul fără plată, salariatul trebuie să formuleze o cerere către angajator.

Concediu fără plată pentru formarea profesională

Angajatul își poate lua zilele libere abia după ce solicitarea este aprobată de companie. Absențele nemotivate de la locul de muncă sunt considerate abateri disciplinare. Astfel, salariații în cauză se pot alege cu sancțiuni.

În plus, salariatul poate cere concediu fără plată inclusiv pentru formarea profesională. În acest sens, angajatorul trebuie să primească înștiințarea cu cel puțin 30 de zile înainte.

Cererea angajatului trebuie să includă detalii legate de data începerii, precum și despre domeniul și durata formării profesionale. În plus, salariatul trebuie să comunice angajatorului inclusiv denumi instituției în care va urma cursurile.