AL13SEB900 se remarcă prin noul cap optimizat de înregistrare magnetică şi prin noua structură a platanului magnetic, care îi conferă disk-ului o densitate de 856Mbit/mm2 (552Gbpsi) şi deci asigură o capacitate de 900 GB, clasa cea mai mare industrie. Rata de transfer intern este de 286 MB/s, o creştere de aproximativ 32% faţă de generaţia anterioară MBF2600RC, performanţă atinsă datorită densităţii optimizate la scrierea datelor.

Familia AL13SEB900 este prima serie de HDD de la Toshiba care foloseşte o plasare în două etape a actuatorului, iar astfel poziţionarea capului de scriere este cu 30% mai precisă. Noua soluţie asigură plasarea şi citirea precisă, chiar şi în cazul benzilor înguste de tracking, iar astfel întreaga operaţiune de citire este îmbunătăţită şi stabilizată.

Eficienţa consumului de energie a AL13SEB900 este cu aproximativ 41% mai mare decât cea a predecesorului său, MBF2600RC, fapt datorat necesarului mai mic de energie al controllerului IC şi capacităţii superioare de stocare. Familia AL13SEB900 este, de asemenea compatibilă standardul RoHS al Uniunii Europene Directiva RoHS şi în acelaşi timp din procesul de producţie au fost eliminaţi halogenul şi antimoniul.

Cererea de HDD-uri de 2,5-inch pentru aplicaţii enterprise este în creştere, deoarece acestea au un volum şi dimensiune globală mai mici şi consumă mai puţină energie decât unităţile de 3,5-inch, iar în acelaşi timp oferă viteze mari la nivel de procesare şi generează mai puţină căldură.

Toshiba va răspunde cererii de aplicaţii specifice mediului enterprise, cum ar fi servere şi sisteme de stocare, prin dotarea portofoliuli HDD-urilor de 2,5-inch cu drive-urile de mare capacitate şi operare la frecvenţe de la 10.500 RPM.