Evenimentul Zilei > Actualitate > TORTURI INUMANE: Femei bătute în cuie de poxeneți. Povestea GROAZNICĂ a unor tinere care au plecat la muncă în străinătate
TORTURI INUMANE: Femei bătute în cuie de poxeneți. Povestea GROAZNICĂ a unor tinere care au plecat la muncă în străinătate

TORTURI INUMANE: Femei bătute în cuie de poxeneți. Povestea GROAZNICĂ a unor tinere care au plecat la muncă în străinătate

Șapte percheziții a polițiștilor de la Criminalitate Organizată și a procurorilor DIICOT a pus capăt activității infracționale a unei rețele de proxeneți, condusă de doi concubini, care, din anul 2012, a sechestrat și a obligat mai multe femei și copile să se prostitueze în interesul lor în țări precum Grecia, Germania sau Elveția. Oamenii legii au dezvăluit, torturile la care erau supuse victimele, dar și ce a pățit o femeie săracă care plecase de acasă, din județul Vaslui, cu gândul la o viață mai bună, atrasă cu o slujbă de vânzătoare, într-un magazin din Salonic.

Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău au efectuat, joi, un număr de șapte percheziții domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Dâmbovița şi Vaslui. Acțiunea la care au participat     ofiţeri de poliţie judiciară de la serviciile de combatere a criminalității organizate din Buzău, Vaslui, Prahova, Dâmbovița și  jandarmi ai Brigăzii Mobile „Neron Lupașcu” Prahova a avut loc la capătul unei anchete de amploare care a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată, proxenetism în formă continuată şi șantaj calificat in formă continuată, desfășurată cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

DIICOT transmite că, începând cu anul 2012 si până în prezent, a fost constituit un grup infracţional organizat format din trei suspecţi la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care, au avut ca scop,  recrutarea, transportarea şi adăpostirea mai multor  persoane de sex feminin, de cele mai multe ori prin constrângere sau inducere în eroare, în vederea practicării prostituției pe teritoriile Greciei, Elveției si Germaniei.

Una dintre victimele traficanților a fost acostată, în cursul lunii ianuarie 2014, de doi dintre membrii grupului infracţional,de pe raza judeţului Vaslui. Cei doi i-au spus femeii că urma să fie angajată,  pe teritoriul Greciei, ca vânzătoare la un magazin din oraşul Salonic.


Pe fondul situației materiale precare, victima a acceptat promisiunea, astfel că suspecții au pus-o la dispoziția unui alt membru al rețelei. Bărbatul  a transportat-o cu o cursă de autocar la Salonic. Acolo, însă, în loc să fie angajată la magazin a ajuns într-o locuința închiriată unde proxenetul a obligat-o să practice prostituţia.

După o perioadă de timp, profitînd de neatenţia proxenetului, femeia a reuşit să se refugieze într-o altă la locuință de pe raza oraşului Salonic. Spre disperarea ei, casa era  închiriată de către alţi doi membrii ai rețelei de proxeneți.  Pentru a o liniști, aceștia i-au promis sprijin faţă de cel care o adusese la Salonic şi s-au oferit să o ajute să se reîntoarcă în Romania.

Într-adevăr, cei doi au transportat-o în România, dar au închis-o, sub pază strictă, timp de două luni de zile, într-o locuință de pe raza judeţului Prahova. Indivizii i-au reținut bietei femei actul  de identitate şi i-a uinterzis să comunice cu familia şi cu mediul relațional.

După cele două luni de sechestru, coșmarul femeii a continuat. Ea a fost transportată în orașul Zurich, Elveția unde au abligat-o să se prostitueze, chipurile pentru a recupera pretinsele datorii pe care i le imputau, pentru perioada în care a fost cazată în Romania şi în Grecia.

Victima a fost, astfel, obligată sa se prostitueze timp de trei luni într-un club din Zurich, obținând suma de 25.000 CHF, banii care au ajuns în posesia proxeneților.

A doua victimă

Ajunsă în Elveția, femeia din Vaslui a cunoscut o altă victim a proxeneților. Pe parcursul anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că, începand cu luna decembrie 2012,  capii rețelei, dei concubini, au convins o tânără să practice prostituția, în beneficiul acetora, pe teritoriul Elveției, în oraşul Zurich, dându-i de înțeles acesteia că  poate obține venituri substanțiale din această activitate.

Suspecţii  au suportat costul transportului până la  Zurich cu o cursa aeriană în care a fost însoțită de către femeia proxenetă  care a plasat-o într-un club. Acolo, tânăra a devenit „escortă sexuală”, în perioada ianuarie-aprilie 2013, profitul fiind încasat de proxenetă, după deducerea cheltuielilor curente de întreținere.

În acest timp, tânăra i-a atras atenția unui cetățean elvețian bogat, care i-a devenit client fidel. Profitând de slăbiciunea pe care o avea față de tânăra româncă, proxeneții au pus la cale un plan prin care să îl stoarcă de bani. Astfel, aceștia au obligat-o pe tânără să îi spună elvețianului că este obligată să se prostitueze deoarece are un copil bolnav de epilepsie și că are nevoie de mulți bani pentru tratament și operație. Pentru a fi mai convingători, proxeneții au adus, din România, un act fals emis de către o unitate sanitară în care se arăta în mod nereal faptul că, copilul ei suferă de o afecțiune cronică, respectiv epilepsie care necesită o intervenţie chirurgicală. Tânăra a fost  obligată să îi prezinte documentul cetățeanului elvețian. Convins de cele spuse de fată, clientul fidel i-a oferit un ajutor umanitar şi financiar de circa 300.000 de euro. Banii au ajuns, însă, în buzunarele proxeneților.

Tânăra a fost obligată să se prostitueze, în perioada decembrie 2012 – decembrie 2015, atât pe teritoriul Elveţiei, cât şi al Greciei,  până la data la care a reuşit sa-şi  asigure scăparea dintr-o locuință din Salonic. Înainte să reușească să scape, în cursul lunii octombrie 2015, tânăra mamă a fost torturată cu o cruzime greu de imaginat. Proxeneții i-au înțepat diferite zone ale corpului cu niște cuie, pentru a o face să se supună.

În urma exploatării victimei, proxeneții au obţinut circa 100.000 euro și, în plus, cei 30.000 de euro de la cetățeanul elvețian.

A treia victimă

Pe parcursul anchetei, polițiștii și procurorii au mai descoperit că, în perioada cuprinsă între jumătatea lunii august 2015 si până la data de 3 ianuarie 2016, membrii rețelei de traficanți și proxeneți au obligat la practicarea prostituţiei o a treia femeie, care a fost plasată sub protecția şi sub supravegherea unui complice care colecta banii și îi trimitea în țară prin mandat de transfer bancar sau îi ducea personal. De pe urma celei de a treia victim, s-a stabilit că suspecţii au obținut un beneficiu ilicit de circa 49.000 euro.

Au șantajat o fată de 15 ani

Ulterior, membrii rețelei de proxeneți și traficanți de persoane şi-au extins activitatea infracțională şi pe teritoriul României. Astfel, in cursul lunii ianuarie 2016 au amenințat, în repetate rânduri, o minoră în vârstă de 15 ani, cu darea in vileag  a unor situații imaginare, dacă nu le plătește o sumă de bani. Mai exact, o amenințau pe fată că le va spune părinților că se prostituează și că o vor face de râs în liceul la care învață. Eleva nu era vinovată, însă proxeneții au inventat un scenariu care să pară credibil, mizând pe faptul că fata se sperie. Pentru a nu pune în practică amenințările, cei doi concubini i-au cerut elevei suma de 900 lei.  Eleva nu le-a dat banii și, cu tupeu, proxeneții i-au spus mamei faptul că fiica sa se prostituează şi consumă droguri, afirmând ca pot prezenta dovezi in această sens. Ulterior,  au sunat-o pe fată şi i-au spus că, dacă nu le dă banii, vor oferi şi alte detalii despre faptele imaginare ale victimei, pe care le vor răspândi şi la unitatea școlara unde aceasta studiază.

Chinul elevei s-a încheiat odată cu prinderea proxeneților. Procurorii DIICOT au mai precizat că, având in vedere că suspecții au obținut de pe urma activității infracționale beneficii ilicite cuantificate la suma totală de 449.000 euro şi 25.000 CHF, urmează le fie sechestrate bunuri care la aparțin.

În urma perchezițiilor de joi, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, au fost aduse, în vederea audierii, un număr de opt suspecți.