Torţionarul Ion Ficior, judecat la CAB pentru crime împotriva umanităţii
- Ionu ţMure şan
- 17 martie 2016, 16:36
Fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava Ion Ficior este în faţa Curţii de Apel Bucureşti, unde au loc dezbateri pe fond, începând cu ora 12.20, în dosarul în care acesta este acuzat de crime împotriva umanităţii în legătură cu moartea a peste 100 deţinuţi politici.
Până la difuzarea acestei ştiri, în faţa magistratului CAB au compătut doi martori, fostul deţinut politic Mirel Stănescu şi dr. Camelia Icar, preşedintele Fundaţiei ICAR, organizaţie care se ocupă cu asistenţa foştilor deţinuţi politici. Primul martor a descris condiţiile inumane de detenţie, bătăile şi umilinţele pe care le-a trăit la Periprava sub comanda lui Ion Ficior, iar al doilea a arătat, pe baza datelor din certificatele de deces, că lipsa medicamentelor şi a tratamentului au fost principala cauză a morţii.
Fostul deţinut Mirel Stănescu a fost închis pe vremea când avea 18 ani, iar în 1959 a ajuns la Colonia de muncă Periprava. „Se muncea foarte mult, de la 6 dimineaţa, 12 ore. Mâncam porumb crud, rizomi de stuf, iar unii au mâncat şi şerpi de apă. Hrana era foarte proastă: zeamă de arpacaş, iar când găseam boabe de fasole era lucru rar. Beam apă din Dunăre, odată a dat dizenteria în noi iar unii ieşeau cu sânge”, a rememorat fostul deţinut.
Mirel Stănescu a descris şi umilinţele pe care le-a trăit în acea perioadă. „Brigăzile erau dispersate pe câmp şi mergeam câteodată în marş, păziţi de militari în termen, câteodată şi 10 kilometri. Unii se scăpau pe ei pentru că brigăzile nu se opreau. La tăiat de stuf aveam o normă. Era un timp anume cânt trebuia să ajungi la capătul rândului. (...) Au văzut că aveam un stuf netăiat. M-au întrebat: ce-i cu stuful ăsta? Iar eu am răspuns: mi-a scăpat...şi am dat să îl tai. Mi-au dat un baston pe spate...şi m-au pus să îl scot cu dinţii”, a mai relatat Mirel Stănescu.
Întrebat fiind dacă l-a văzut personal pe comandantul Ion Ficior lovind deţinuţi, Mirel Stănescu a răspuns afirmativ şi a povestit alt episod cutremurător: „Într-o dimineaţă se făcea numărătoarea şi lipsea un deţinut. L-au găsit în pat, bolnav, l-au scos afară şi l-au bătut. A fost scos la muncă şi a murit pe câmp, peste câteva săptămâni. (...) Pe inculpat l-am văzut lovind o singură dată, respectiv pe deţinutul care nu ieşise la muncă”.
Al doilea martor, dr. Camelia Doru, a vorbit despre cauzele morţii celor 103 deţinuţi din Colonia de muncă Periprava. „Enterocolita acută de tratează, tuberculoza se tratează. Lipsa medicamentelor şi a tratamentului medical au detarminat majoritatea deceselor. Văd astm pulmonar la Dobre Ion şi la Deac Ion văd asfixie mecanică, bronho-pneumonie de aspiraţie. Este vorba despre cunoscuta metodă de tortură cu apă. L-au lăsat prea mult şi în loc de aer a inspirat apă. (...)”, a declarat dr. Camelia Doru.
Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.