Torţa olimpică, pe „acoperişul lumii“

Pentru prima oară în istorie, flacăra olimpică a ajuns în cel mai înalt punct al Pământului, pe vârful Everest (8.848 de metri).

Evenimentul s-a produs ieri, cu trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing (8-24 august) şi la 55 de ani fără trei săptămâni după prima ascensiune completă a „acoperişului lumii“, realizată pe 9 mai 1953 de alpinistul neozeelandez Edmund Hillary şi de şerpaşul nepalez Tenzing Norgay.

Torţa olimpică a fost purtată pe versantul tibetan al masivului Himalaya într-un suport special, de o echipă formată din 12 alpinişti.

Presa chineză a dat asigurări că flacăra nu s-a stins, în ciuda vântului şi a aerului rarefiat, accentuând că printre alpinişti s-au numărat şi tibetani.

Traseul ales pentru ducerea pe Everest a flăcării olimpice a fost considerat de apărătorii drepturilor omului drept o sfidare la adresa poporului tibetan, care cere independenţă faţă de China.

În acelaşi timp, organizaţia „Campanie pentru un Tibet liber“ a precizat că, prin această acţiune, China „şi-a făcut clare revendicările în ceea ce priveşte suveranitatea asupra Tibetului“.

Pentru ca manifestanţii protibetani să nu perturbe ştafeta flăcării olimpice, China a interzis accesul alpiniştilor spre „acoperişul lumii“ în această lună şi a cerut Nepalului să facă acelaşi lucru. Printre alpiniştii afectaţi de această decizie s-a numărat şi românul Constantin Lăcătuşu.