TORPILE pentru AYATOLLAH: Rusia ajută Iranul să devină SUPER-PUTERE maritimă

TORPILE pentru AYATOLLAH: Rusia ajută Iranul să devină SUPER-PUTERE maritimă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, se află într-i vizită în Iran, pentru negocieri cu liderul de la Teheran Ali Khamenei privind suplimentarea livrărilor de submarine, torpile și rachete de croazieră.

Șoigu, a cărui vizită în Iran au fost oferite foarte puține amănunte oficiale, a sosit luni la Teheran pentru discuții cu liderii iranieni în legătură cu „creșterea cooperării în domeniul apărării și comerțului cu armament cu republica islamică”, a anunțat Moscow Times.

Convorbirile se vor concentra asupra intențiilor Iranului de a achiziționa din Rusia o cantitate mai mare de echipamente militare moderne, pentru a spori puterea maritimă a Teheranului, mai ales în Golful Oman, potrivit unor surse apropiate negocierilor citate de site-ul de intelligence Washington Free Beacon.

Discuțiile legate de armament survin la o zi după ce lideri militari iranieni au declarat că au capacitatea de a scufunda portavioane americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legăturile militare dintre Iran și Rusia au devenit mai strânse în ultima vreme. Moscova este principala furnizoare pentru infrastructura nucleară a Teheranului și pentru arsenalul de rachete al acestuia.

Ultimele discuții sunt un semn că ambele țări vizează relații și mai strânse, mai ales că Rusia ajută Iranul să construiască  alte câteva reactoare nucleare în sudul țării.

„Iranul primește de la ruși o însemnată cantitate de echipamente militare, dar și consiliere în domeniu”, spune Michael Ledeen, expert iranian și fost consultant al National Security Council (NSC), al Departamentului de Stat și al Departamentului Apărării.

Totuși, „se pare că acum este vorba mai ales despre puterea maritimă și despre livările prin Marea Caspică”, afirmă Ledeen, care se află în legătură cu surse iraniene apropiate negocierilor cu Rusia.

Iranul vrea să-și întărească prezența militară în Golful Oman și ar putea folosi rachetele rusești ca pe o amenințare la adresa Statelor Unite și a altor țări prezente în zonă.

În întâlnirile cu Khamenei și cu alți lideri iranieni, ministrul rus al Apărării va aborda foarte probabil dotarea Teheranului cu noi submarine, torpile, rachete de croazieră lansate de pe submarine și nave, și alte echipamente de luptă pe mare, declară Ledeen.

„Acestea sunt lucrurile pe care rușii le vor discuta cu iranienii, și este evident că e vorba de o rundă de negocieri importantă de vreme ce Șoigu are programată o întâlnire cu Khamenei însuși.”

„La urma urmei”, adaugă expertul, „programul nuclear iranian este în esență un program rusesc: reactoare rusești, echipamente rusești. Ei sunt cei care au făcut ca acesta să fie pus în practică. Așa că puterea militară iraniană este puternic dependentă de tehnologia rusească și de consilierea rusească”, explică Michael Ledeen.

Săptămâna trecută, președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat că țara sa va începe construirea a două noi reactoare nucleare cu asistență rusească.