Marcel Vela, ministrul de Interne în Guvernul Orban, a fost audiat în Parlament în vederea votului din 24 februarie 2020.
Deși știau că audierea face parte din Comedia națională scrisă și regizată de Klaus Iohannis sub titlul Să ne facem că trecem noul Guvern prin Parlament, membrii din Opoziție ai Comisiei și-au luat în serios rolul de examinator.
Ca urmare, Marcel Vela a fost trîntit cu brio. Momentul ar fi trecut rapid în uitare, dacă domnul ministru al Internelor n-ar fi lăsat în Istoria neroziilor autohtone această soluție la problemele cu care se confruntă polițistul din mediu rural:
„Prin aceasta trebuie să creștem atitudinea, prestanța și imaginea polițistului din comună. Polițistul român este acum ruda săracă a autorității locale din comună după primar, după preot, după dascăl, după polițistul local. Este si mai slab dotat, este rudă săracă în sensul că nu are autoritatea polițistului local care este de-al locului care este bine dotat, bine îmbrăcat, bine înarmat și cu o mașină mai bună decît Loganul de la postul de poliție si atunci trebuie să avem grijă să-i motivăm financiar. În loc de Poliția Română să-i spunem Poliție Națională adică băiatul ăla de la postul de poliție din comună să știe că în spatele lui are inspectorat județean de poliție, are un minister de Interne și că el reprezintă națiunea română acolo și că luptă împotriva infracționalității și are o autoritate mai mare decît polițistul local.”
Cine nu știe cu ce dificultăți se confruntă nu numai polițistul dintr-un sat, dar și cel dintr-un orășel?
Marcel Vela a găsit soluția: Polițistului român să i se spună Polițist național. Marcel Vela e un nesecat izvor de pozne în Guvernul Orban. O să-l regretăm cînd nu va mai fi ministru!
- După momentul halucinant al conferinței de presă în care o cîntăreață semianalfabetă s-a lăudat că-l va face glorios pe Brâncuși, ministrul PNL al Culturii a postat pe pagina de Facebook a Ministerului următoarele considerații:
„Ceea ce ne-am propus s-a realizat. Toată lumea vorbește despre evenimentul Brâncuși. Vrem ca tinerii să devină interesați și atrași de cultură. Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale. Vrem să colaborăm cu modelele tinerilor care se bucură de încrederea și simpatia lor.”
Seara, la Antena 3, Bogdan Gheorghiu a spus: „Noi n-am invitat-o în calitate de critic de artă. Am invitat-o pentru că are aproape un milion de urmăritori pe două rețele de socializare și scopul nostru a fost tocmai acela de a penetra în zone sociale, unde cultura nu a avut acces pînă acum. Irina Rimes este un artist.”
În cei 30 de ani de postdecembrism am întîlnit multe situații în care un demnitar a zbîrcit-o. Tăbăcit de presă, distinsul revenea asupra deciziei înjurate sau dacă fusese vorba de o declarație, o retrăgea cu scuze. Miniștrii cabinetului Ludovic Orban fac excepție de la această regulă a politicii de bun simț.
Ca și șeful lor, premierul cu mandolină, care se supără dacă nu-i spui chitarist, miniștrii PNL sînt de o rară consecvență în neghiobiile spuse sau făcute. Să nu fi înțeles Bogdan Gheorghiu că un fan al junei, analfabet cum e, poate să se dezbrace distinsa pe internet în stil Cumințenia Pămîntului, tot nu va înțelege din Brâncuși decît că a făcut o poartă în care și-o trag amorezii?
- Vineri, 14 februarie 2020, prezentă în studioul emisiunii „Ediție Specială” moderată de Cătălina Porumbel la Antena 3, președinta Tineretului Național Liberal (TNL), Mara Mareș a declarat în apărarea Ministrului interimar al Sănătății:
„Ministrul Costache salvează vieți pe banii aceștia. Este dovedit că domnul Beuran că chiar salva vieți? Păi, cum puteți să faceți o comparație? Haideți să ne referim la dînșii în calitatea lor de medici”.
Mara Mareș mai e numită Prințesa Barabulelor, deoarece taică-său s-a îmbogățit postdecembrist cu varianta ardelenească a cartofilor. Nu e la prima sa neghiobie. Dar sînt sigur nici la ultima.
- A fost publicată motivația judecătorilor în cazul Beuran. De ce a fost condamnat celebrul chirurg cu arest la domiciliu?
„Gravitatea faptei trebuie să aibă drept consecință un răspuns pe măsură, pentru ca persoanele care doresc accesarea unui post să știe că singura cale în acest sens este performanța.
A proceda altfel, înseamnă a întreține iluzia celor care doresc să dobîndească un post (în special tinerii absolvenți) că pot exista căi alternative (dacă nu exclusive) de obținere a acestor posturi, în sensul «cumpărării» acestora.
Nu întîmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenți ai instituțiilor de medicină) au ales să părăsească țara, indicînd corupția drept principală cauză a acestui «exod».”
Nu e prima dată cînd remarc pasiunea secretă a magistraților pentru profesia de scriitor. Unii și-o satisfac publicînd epigrame. Alții, precum cei care au redactat textul de mai sus, scriind motivări ale sentințelor. Neghiobia demonstrației sare în ochi. Cum adică Beuran a fost condamnat cu arest la domiciliu pentru ca doritoarele de posturi peste noapte precum denunțătoarea să se resemneze. Păi s-ar resemna doritoarele doar dacă distinsa mituitoare era și ea arestată la domiciliu. La cel al lui Beuran, de exemplu.