Topul domeniilor în care se cere mită la angajare

Mai mult de jumătate dintre angajaţii români au dat mită sau cunosc pe cineva care a dat mită pentru un loc de muncă, potrivit unui studiu online realizat pe site-ul de recrutare Myjob.

Astfel, aproape 9% dintre participanţii la studiu recunosc că au fost nevoiţi să ofere diferite atenţii pentru a se angaja în sistemul bugetar, faţa de doar 2,96 % care au declarat aceeaşi situaţie pentru mediul privat.

Peste 45% spun că au cunoştinţe care au dat mită pentru un loc de muncă, în timp ce alţi 5,42% dintre respondenţi afirmă că au refuzat să ofere bani sau atenţii, deşi le-au fost solicitate pentru angajare.

Mita, la ordinea zilei în Gorj şi Vrancea Aproape un sfert dintre participanţii la studiu (24,14%) susţin că nu au dat şi nici nu le-a fost cerută vreodată mită la angajare, iar alţi 12,23% nu cunosc pe nimeni care să fi oferit aşa ceva pentru a obţine un loc de muncă în România.

Studiul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 14-28 februarie 2011, pe un eşantion reprezentativ de 2.736 de persoane.

Cei mai mulţi respondenţi care au recunoscut mita la locul de muncă în aparatul bugetar sunt din judeţele Gorj şi Vrancea cu câte 22,22%. Acestea sunt urmate de Mehedinţi (14,29%), Brăila (13,64%), Galaţi (12,2%) şi Ilfov (10%).

Topul domeniilor în care se cere mită la angajare

Domeniu                           Respondenţi

Medical                               29,7% Guvern, instituţii de stat  18,75% Consultanţă                       14% Pază şi protecţie/Militar   12,73% Educaţie                             10,48%

Sursa: Myjob