Topul celor mai bune vinuri româneşti

Topul celor mai bune vinuri româneşti

Un Sauvignon Blanc de Recaş, din 2010, vândut sub brandul „V” şi un Cabernet Sauvignon din 2009 de Dealu Mare, de la Fine Wine SRL Lacerta Winery, primul între vinurile albe, al doilea între cele roşii, sunt marii medaliaţi ai Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice 2011, desfăşurat, zilele acestea, la Timişoara.

128 de probe de vin au intrat în competiţie şi au fost degustate, timp de două zile, de către cei mai buni şapte oenologi din ţară.  Aceştia au avut o sarcină destuld e grea, spune Lucia Pârvu, organizatoarea Salonului internaţional de Vinuri Vinvest, în cadrul căruia are loc şi competiţia. Toate cramele au pus în joc cele mai bune licori.

Specialiştii spun că, pentru a degusta corect un vin, acesta trebuie să fie turnat într-un pahar din sticlă, cu picior. În funcţie de culoarea vinului ne dăm seama de vârsta lui. Un vin alb cu o nuanţă verde-gălbuie este tânăr, iar nuanţa aurie este dovada unui vin  vechi. Un vin roşu  de o nuanţă albăstruie este mai  tânăr decât unul rubiniu-cărămiziu, sau chiar portocaliu. Competiţie între granzi

Alte 10 vinuri albe şi 11 roşii îşi pot adăuga în palmares câte o medalie de aur. Chardonnay Terra Romana (SERVE Ceptura) şi Patrician (Vifrana SA Crama Francu), Riesling Italian (Cramele Recaş), Feteasca Albă (Vinul cavalerului – SERVE Ceptura), Sauvignon Blanc de Jidvei (Nec Plus Ultra), Feteasca Regală de Recaş (V Drinks) şi de Jidvei, Cupajul Alb . Boierul şi Pinnot Gris – Cardinal de la Domeniile boierul, precum şi Pinot Gris – Grigorescu, tot de la Jidvei, completează lista celor mai bune vinuri autohtone albe ale momentului. La vinurile roşii, auriul e împărţit între Fine Wine SRL Lacerta Winery (Cabernet Sauvignon+Shiraz, Cabernet Sauvignon şi un Cupaj Roşu (CS+Sh+M)), Vigna SRL, de la Petrovaselo (Timiş) cu un Merlot+Cabernet Sauvignon, La Vie SRL Crama Basilescu (Cabernet Sauvignon), Domeniile Tohani (Feteasca Neagră şi Cabernet Sauvignon), Vitipomicola Sâmbureşti şi Budureasca SRL (Cabernet Sauvignon), SERVE Ceptura (Feteasca Neagră + Merlot şi Fetească Neagră+Merlot+Cabernet Sauvignon), Cramele Recaş (Merlot – La Putere). În România sunt cultivate aproximativ 180.000 de hectare de teren cu viţă de vie, din care 120.000 de hectare sunt cultivate cu vii performante. Spectacol oenologic cu tradiţie

Cea de-a opta ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri Vinvest este deschisă la centrul regional de Afaceri din Timişoara. Contra 10 lei, iintrarea, vizitatorii primesc un picior cu pahar, pentru vin, şi au la dispoziţie sute de sticle  pentru degustare. 25 de producători de vinuri din România şi de peste hotare îşi expun produsele până duminică.

În cadrul târgului au venit producători din Austria, Croaţia, Cehia, Franţa, Italia, Bulgaria şi Republica Moldova. Producătorii au deschis sticlele la cel mai mare eveniment de profil din ţară. Pentru prima dată, micii producători au avut curajul să vină să îşi măsoare forţele cu brandurile consacrate, iar suprizele nu s-au lăsat deloc aşteptate.

În paralel cu degustarea, la aeveniment al loc show-uri gastronomice, prezentate de Mircea Dinescu, Uica Niţă şi Antonio Pasarelli, precum şi degustările de vinuri prezentate de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România şi Asociaţia Somelierilor din România.

Ne puteți urmări și pe Google News