Evenimentul Zilei > Actualitate > Top zece beneficii ale sexului
Top zece beneficii ale sexului

Top zece beneficii ale sexului

Sexul încetineşte procesul de îmbătrânire, antrenează inima, arde caloriile, creşte imunitatea şi ţine răcelile la distanţă, ameliorează durerile de articulaţii şi migrenele şi reduce riscul de cancer de prostată.

În timpul sexului, se declanşează reacţii chimice în lanţ şi se eliberează endorfine, "hormonii fericirii". Dispar durerile de cap şi de spate, creşte imunitatea şi organismul devine mai rezistent în faţa răcelilor şi altor infecţii, inima devine mai puternică şi mai sănătoasă şi scade riscul de cancer la prostată. În plus, sexul sudează mai bine legătura dintre parteneri. Iată, în detaliu, cele mai importante zece beneficii ale unei vieţi sexuale active:

1. Reduce stresul. O viaţă sexuală activă reglează tensiunea arterială şi ajută organsimul să facă faţă stresului. Un studiu publicat în "Biological Psychology" a arătat că persoanele care fac sex regulat şi nu suferă de tulburări sexuale fac faţă mai bine situaţiilor stresante şi reuşesc să îşi controleze mai bine emoţiile. În cadrul experimentului clinic, 24 de bărbaţi şi 22 de femei care au ţinut "un jurnal sexual" au fost puse în situaţii stresante, cum ar fi să vorbească în public, să facă verbal calcule etc.

2. Creşte imunitatea. Persoanele care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână au un nivel mai mare de anticorpi de tip imunoglobulin A (IgA), care protejează de răceli şi alte infecţii. Cercetătorii de la "Wilkes University" au prelevat probe de salivă (care conţine IgA) de la 112 studenţi. Cei care care au declarat că fac sex de două ori pe săptămână aveau un nivel mai mare de anticorpi decât cei care s-au declarat abstinenţi sau decât cei care fac sex mai des, de trei-patru ori pe săptămână.

3. Ajută la slăbit. O jumătate de ore de sex arde 200 de calorii sau chiar mai mult, ceea ce echivaleaza cu caloriile arse în 15-20 minute de alergat. De asemenea, creşte rezistenţa, se întăreşte musculatura şi scade nivelul colesterolului.

4. Scade riscul de boli cardiovasculare. Sexul nu forţează inima. Cazurile când este afectată sănătatea cuiva de la o viaţă sexuală activă sunt extrem de rare. Pulsul la o persoană excitată creşte de la 70 de bătăi pe minut la 150 de bătăi, la fel cum se întâmplă în cazul unui atlet care face efort maxim. Un studiu publicat în "Journal of Epidemiology and Community Health" a arătat că din cei 914 bărbaţi activi sexual care fususeră monitorizaţi timp de 20 de ani, nici unul nu a suferit un infarct sau un atac cerebral.

5. Creşte stima de sine. "Oamenii fac sex se simt mai bine în pielea lor. Le creşte stima de sine, sunt mai încrezători în forţele lor", spune sexologul Gina Ogden, citat de publicaţia WebMD.

6. "Leagă" partenerii. În timpul actului sexului şi al orgasmului, creşte nivelul hormonului oxitocină (denumit şi "hormonul dragostei"), care sudează legătura dintre parteneri.

7. Ameliorează durerile. Imediat după orgasm, nivelul hormonului numit oxitocină creşte de cinci ori faţă de nivelul normal. Acset lucru duce la eliberarea de endorfine, care amelioreaza durerile într-o mulţime de afecţiuni: de la dureri de cap (migrene) până la artrite.

8. Reduce riscul de cancer la prostată. Mai multe studii au arătat că femeile care au suferit de cancer la sân şi care au relaţii sexuale frecvente se refac mai rapid decât celelalte. De asemenea, unii urologi susţin că exista o legătură între frecvenţa ejaculării şi cancerul de prostată. Bărbaţii de 20 de ani care ejaculează de cinci ori pe săpămână au un risc cu 30% mai mic de a suferi de cancer de prostată.

9. Te face să arăţi mai tânăr. Partenerii care fac sex de trei ori pe săptămână arată cu patru-şapte ani mai tineri decât cei care se mulţumesc cu mai puţin sau deloc. Sexul regulat este o activitate fizică ce creşte nivelul de oxigen, stimulează fluxul sanguin şi împinge celulele tinere ale pielii la suprafaţă, ceea ce menţine un aspect tânăr şi o stare de spirit mai bună.

10. Face somnul să vină mai uşor. Nivelul hormonului oxitocină, care reglează şi somnul, creşte în momentul orgasmului. Aceasta înseamnă că femeile vor pica de somn cam la 20-30 de minute după orgasm, în timp ce bărbaţii vor adormi în mai puţin de 2-5 minute. Acest lucru explică de ce se doarme atât de bine după un act sexual reuşit şi de ce bărbaţii adorm atât de repede.