Top zece beneficii ale cititului! De ce e bine să citești ceva zilnic?

Sursa: Facebook

Deși uneori nu găsim timp sau dispoziție pentru a lectura o carte ori un studiu mai elaborat, este bine să ne amintim că cititul este deosebit de benefic pentru dezvoltarea creierului uman. Cititul poate menține mintea trează, încetinind procesul de atrofiere neuronală, prevenind astfel multe boli, precum demență ori Alzheimer, dar acesta nu este singurul avantaj!

Consilierul în dezvoltare personală Ioana Marinescu abordează beneficiile lecturii. Este științific dovedit faptul că răsfoitul fizic al unei cărți are un efect de liniștire și deconectare de la tumultul vieții, conform Libertatea.ro.

Cititul este recomandat zilnic, pentru o perioadă de măcar 15 minute, pentru a antrena mintea să realizeze noi conexiuni. Totuși, care sunt avantajele cititului?

Top zece beneficii ale lecturii de zi cu zi

1.Stimulare mentală

Cititul poate menține mintea trează, încetinind procesul de atrofiere neuronală, prevenind astfel multe boli, precum demență ori Alzheimer. Un creier neutilizat este asemenea unui mușchi care se atrofiază, iar pe lângă lectură, activități benefice pot fi jocul de șah ori rezolvarea unui puzzle.

2. Reducerea stresului

După o zi de muncă solicitantă, o carte poate fi cea mai bună soluție, dacă ne gândim la sănătatea minții noastre. În timp ce te concentrezi asupra poveștii citite, mintea începe să se relaxeze, deconectându-se de la toate problemele întâmpinate peste zi.

3. Noi cunoștințe

Cărțile pe care le citim oferă informații diverse, pe care creierul nostru le poate utiliza, la un moment dat. Cu cât deții mai multe cunoștințe, cu atât vei putea interpreta realitatea mult mai ușor, grație legăturilor neuronale din creier.

4. Extinderea vocabularului

Nu e un secret faptul că cititul te face să vorbești mai elevat, este chiar o consecință directă. Astfel, dacă vrei să impresionezi prin limbaj, încearcă cele 15 minute de lectură zilnică.

5. Memorie mai bună

Fiecare amintire nou creată în creierul nostru va face ca noi sinapse să se producă în creier, întărindu-le și pe cele deja formate, ceea ce îmbunătățește memoria pe termen scurt.

6. Dezvoltă gândirea analitică

Citind o carte solicitantă, creierul este forțat să înceapă să gândească în mod analitic, vizualizând detaliile și câutând soluții, iar asta te va ajuta în viața de zi cu zi, în rezolvarea multor probleme.

7. Concentrare mai bună

Cititul ne ajută să ne concentrăm asupra unei singure chestiuni, lăsând agitația lumii deoparte, mai ales dacă ne gândim la faptul că ne confruntăm zilnic cu o mulțime de factori stresori.

8. Abilități de scriere mai bune

La fel ca în cazul vocabularului, cititul te ajută să scrii mai bine, conferind cadență, fluiditate și un anume stil chiar.

9. Și mai multă liniște

Un subiect despre care citești s-ar putea să-ți aducă o liniște interioară și datorită informațiilor pe care le afli și care te măcinau. Astfel, se reduce tensiunea arterială, iar pentru cei care suferă de anumite tulburări, le poate reface dispoziția.

10. Costuri mici

Cititul rămâne un mijloc ieftin de divertisment, pe lângă sursa cunoașterii pe care o incumbă. Comparativ cu mersul la film sau la o cină în oraș, achiziționarea unei cărți pare o idee mai viabilă.

Deși poate unii consideră că lectura nu este pentru ei, fiind o activitate plictisitoare, trebuie spus că e important să aflăm și care sunt interesele noastre reale în materie de cărți, căci dacă există dorință de cunoaștere asupra unui subiect, vor exista și cărți care să răspundă cerinței.