În continuare vă propunem trei rețete de mâncare din Marea Britanie, preparate pe care sperăm că le veți încerca.

BUDINCA ENGLEZEASCĂ

INGREDIENTE: 100 g migdale măcinate, 100 g stafide, 100 g unt, 100 g curmale, 4 linguri iaurt, 50 g zahăr pudră, 2 pliculețe zahăr vanilat, coaja de la o portocală, coaja de la o lămâie, 3 ouă, 100 g făină, praf de copt, 2 linguri cacao;

Pentru siropul caramel: 200 g zahăr, 100 ml lapte, 1 plic zahăr vanilat, 2 lingurițe aromă caramel;

PREPARARE

Se scot sâmburii curmalelor şi se macină împreună cu migdalele şi stafidele. Se adaugă zahărul şi untul şi se amestecă bine. Separat, se sparg ouăle şi se pun unul câte unul în compoziția de fructe confiate, se adaugă iaurtul, praful de copt, coaja de lămâie şi de portocală, zahărul vanilat, cacaua şi, la sfârşit, făina.

Se amestecă uşor, se toarnă în forme rotunde şi se bagă în cuptorul încins la 200˚C. După ce s-a copt, se scot şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Între timp, se caramelizează zahărul, se adaugă vanilia şi laptele şi se lasă să fiarbă până se leagă. Se toarnă siropul peste forma de budincă şi se serveşte, după ce s-a lăsat 2-3 ore la rece.

RULADĂ DE PORC CU BRÂNZĂ CHEDDAR

INGREDIENTE: 2 cotlete de porc fără os, 80 g de carne tocată de vită, 4 felii de brânză cheddar pentru burger, 1 cățel de usturoi, 1 ceapă șalotă sau albă mică, 15 roșii cherry, sare, piper

paprika dulce, cimbru, 2 linguri sos soia, 2 linguri ulei;

PREPARARE

Se curăță ceapa și usturoiul și se taie mărunt. Cotletele de porc se bat și se condimentează. Peste cotlet se pune carnea tocată 2 felii de cheddar și roșii cherry tăiate în 2. Se rulează și se leagă cu o sfoară de bucătărie.

Se condimentează cu piper, paprika și se prăjesc în uleiul încins. Spre final se adaugă ceapa usturoiul, roșiile, cimbrul, sare, piper și 100 ml de apă. Se gătiți timp de 5 minute.

Se toarnă sosul soia peste rulade și se pune la cuptorul încins, la 200°C, timp de 20-25 minute.

Pentru a fi fragede, se stropește cu cu sos în mod regulat. Se scoate din cuptor, iar după ce se răcește se taie felii și se servește alături de o garnitură.

DESERT FĂRÂMIȚAT CU CĂPȘUNI ȘI RUBARBĂ

INGREDIENTE: pentru umplutură 500 g căpșuni proaspete, 2 tije rubarbă, 6 linguri zahăr brun, crusta 1 (opțională), 100 g biscuiți digestivi cu scorțișoară;

crusta 2: 120 g unt gras rece, 60 g zahăr brun; 220 g făină;

PREPARARE

Se spală rubarba, se curăță și se taie în bucăți de 1,5- 2 cm. Căpșunile spălate, se taie în sferturi sau mai mici. Se amestecă fructele, se adaugă zahărul și se lasă deoparte 20-30 minute, ca să-și lase puțin sucul.

Biscuiții digestivi se mărunțesc și se pun într-un vas termorezistent uns cu unt. Peste biscuiți, se pun, în strat uniform, fructele.

Pentru crustă, se amestecă făina cu zahărul, se adaugă untul rece tăiat cubulețe, și se amestecă până când aluatul capătă o textură nisipoasă. Se presară aluatul peste fructe, iar vasul se pune în cuptorul încins, la 175-180 grade C, pentru 35-40 minute sau până când se rumenește frumos.