Evenimentul Zilei > Politica > TOP GUN Ponta! Premierul a testat puterea unui F 16
TOP GUN Ponta! Premierul a testat puterea unui F 16

TOP GUN Ponta! Premierul a testat puterea unui F 16

Premierul Victor Ponta a zburat, în calitate de copilot, cu un F16, în cadrul unui exerciţiu comun al forţelor aeriene din România şi SUA.

Victor Ponta a declarat, la aterizare, că a fost cel mai bucuros în momentul în care a simţit din nou pământul sub picioare şi a putut umbla drept. „Nu se poate compara un F16 cu o maşină de curse. Avionul zboară cu 2.300 de kilometri la oră iar maşina merge cu 230 km/h. Nu există comparaţie”, a spus premierul, imediat după ce a coborât din carlinga avionului de luptă F16, pilotat de maiorul american Yogi Brown, de la baza US Air Force de la Aviano, nordul Italiei.

Înainte de a se urca în avion, Victor Ponta a fost obligat să se semneze o serie de acte prin care îşi asuma o serie de riscuri şi de asemenea să urmeze câteva cursuri la Institutul Special de Aviaţie din Bucureşti. “Am trecut de toate testele la Institutul Special de Aviaţie, însă când eşti sus, acolo, nu mai are nicio importanţă cu ce te-ai pregătit. Este o experienţă absolut unică, nu se poate compara cu cea de la maşinile de curse. Nu pot decât să vă spun că reţin admiraţia sinceră a pilotului american cu care am zburat faţă de ce ţară verde avem”

Întrebat ce simţi când zbori cun F16, premierul a spus că a simţit nişte senzaţii unice. „Nu am avut senzaţia de leşin. Chiar de leşin nu. În mod sigur sunt nişte senzaţii pe care nu le încerci cu altă ocazie însă am fost foarte mândru cînd m-am dat jos şi am putut merge drept”, a mai spus Ponta.

Maiorul Brown un pilot de elită

Pilotul care a avut sarcina să îl „plimbe” cu F16 pe premierul Victor Ponta a declarat că demnitarul român a vorbit tot timpul zborului. „Am avut noroc de timp frumos. Am  zburat în formaţie. Premierul vostru a vorbit tot timpul şi a fost foarte încântat de această experienţă. Am discutat despre multe, despre diferenţele dintre maşină şi avion, despre faptul că eu am un băiat de şase săptămâni iar el a fost foarte încântat. Am mai discutat despre pasiunea lui pentru baschet iar eu i-am spus că şi preşedintele Obama are aceeaşi pasiune. Nu cred că a fost foarte speriat. Cred că s-a simţit foarte bine. L-am întrebat dacă îi e bine acolo în spate şi mi-a spus că se simte extraordinar”, a comentat pilotul american.