Sănătatea plămânilor se află în atenția tuturor în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din șase persoane infectate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) dezvoltă dificultăți grave de respirație.
Infecția COVID-19 provoacă forme severe de pneumonie, care împiedică plămânii de a mai produce oxigenul vital pentru organism. Cele mai mari riscuri de a dezvolta complicații respiratorii cu potențial fatal le au persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, cancer, pentru că funcția lor pulmonară este deja afectată. Însă au fost înregistrate cazuri grave de pneumonie COVID-19 și în cazul unor persoane sănătoase, aparent fără factori de risc. Iată de ce protejarea sănătății plămânilor este importantă pentru toți, indiferent de vârstă, și nu doar atunci când ne aflăm sub amenințarea unei boli, așa cum este infecția cu noul coronavirus sau gripa.
Iar a avea grijă de plămânii tăi nu este deloc greu. Principalele modalități de a îmbunătăți în mod natural capacitatea pulmonară fac parte dintr-un stil de viata sanatos.
Renunță la fumat
Fumul de țigară afectează alveolele pulmonare și distruge cilii responsabili cu eliminarea infecțiilor și poluanților din plămâni. Substanțele chimice din tutun accelerează stresul oxidativ, ceea ce cauzează inflamație și deteriorarea celulelor pulmonare. Or, aceleași daune sunt provocate și de infecțiile respiratorii. Rezultatul: inflamație exacerbată la nivel pulmonar și risc de insuficiență respiratorie. Așa că ai toate motivele să spui stop fumatului și, chiar dacă nu fumezi, să eviți expunerea la fumat pasiv.
Optează pentru alimente prietenoase cu plămânii
Nutrienții care protejează plămânii de infecții și poluare sunt vitaminele C și E, betacarotenul, acidul folic, seleniul, zincul. O dietă echilibrată, bogată în alimente naturale, gătite în mod sănătos sau cât mai puțin preparate termic, asigură de obicei nutrienți care sprijină sistemul imunitar și sistemul respirator. În plus, se recomandă includerea în dietă a următoarelor alimente:
- Legume crucifere, legume verzi, morcovi, ardei, rosii – contin combinații echilibrate de vitamine și antioxidanți care ajută la funcționarea optimă a plămânilor.
- Ghimbir, usturoi, ceapă și plante aromatice – luptă împotriva infecțiilor și inflamațiilor.
- Mere, citrice, fructe de pădure, avocado – combat inflamațiile.
- Iaurt natural, sana, kefir – surse de probiotice care ajută la echilibrarea florei intestinale.
- Pește, carne albă, ouă, nuci – conțin grasimi sănătoase omega 3 și proteine care sprijină sistemul imunitar.
Ai grijă să te hidratezi suficient
Hidratarea este esențială pentru sănătatea organismului. Apa ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv a celor din plămâni. Se recomandă consumul a 6-8 pahare de apă pe zi, dintre care primul dimineața, înainte de micul dejun. Alături de apă se mai pot consuma ceaiuri de plante cu proprietăți terapeutice asupra plămânilor, cum ar fi ceai de cimbrișor, ghimbir, lemn-dulce, oregano, salvie, mentă (separat sau în diverse combinații). De asemenea, sucul de merișoare, sucurile de citrice sunt bogate în antioxidanți care ajută la menținerea unui sistem respirator sănătos.
Învață să respiri corect
Respirația este un act reflex și cea mai mare parte a timpului respirăm fără a ne gândi la acest lucru. Respirația se face în mod natural și ușor. De cele mai multe ori, devenim conștienți de importanța respirației doar atunci când apar probleme la nivelul plămânilor, infecții sau obstrucții cronice (BPOC, astm bronșic). Ideal ar fi să nu ajungem aici și să ne antrenăm capacitatea respiratorie când încă avem plămâni sănătoși. Iată 5 principii simple ale respirației corecte:
- Respiră pe nas – aerul inspirat pe nas este trecut prin filtrul mucoasei nazale și încălzit la temperatura potrivită până ajunge în căile respiratorii inferioare, ceea ce nu se întâmplă atunci când respiri pe gură.
- Respiră folosind diafragma – respirația diafragmatică este caracterizată de umplerea completă cu aer a plămânilor (de exemplu, bebelușii respiră în mod natural diafragmatic).
- Respiră relaxat și ritmic.
- Efectuează exerciții de înviorare dimineața, cu fereastra deschisă.
- Practică o formă de meditație sau yoga, cu ajutorul căreia înveți tehnici corecte de respirație.
Acordă atenție posturii corpului. Statul gârbovit, cocoșat sau strâmb pentru perioade lungi reduce capacitatea respiratorie. Așa că stai cu spatele drept nu doar pentru a te feri de dureri de spate, ci și pentru a respira corect.
Mergi la medic când te confrunți cu dificultăți respiratorii
Dificultățile de respirație – numite și dispnee – pot apărea într-o mare varietate de tulburări și afecțiuni. Pot fi cauzate de infecții respiratorii virale sau bacteriene (gripa, bronho-pneumonii, inclusiv COVID-19), inflamații cronice (astm, BPOC), traumatisme, tumori și alte obstrucții ale căilor aeriene. Cele mai frecvente forme de dispnee se manifestă prin senzație de lipsă de aer, scurtarea respirației, respirație șuierătoare (wheezing), tuse seacă sau tuse productivă.
Dificultățile respiratorii pot apărea la orice vârstă și la orice grup populațional. Dar cele mai expuse riscurilor de complicații respiratorii sunt extremele de vârstă: copiii cu vârsta între 0 și 3 ani și persoanele vârstnice. Pot fi determinate de afecțiuni relativ ușoare, care pot fi simplu de tratat, sau de unele care pot pune viața în pericol. Medicul este cel care poate stabili diagnosticul și tratamentul corect. De aceea, consultul medical nu trebuie amânat, mai ales dacă apar simptome îngrijorătoare, cum ar fi: tuse la bebelusi, tuse (indiferent de vârstă) care nu se ameliorează după 3-5 zile, senzație de sufocare, amețeli, cianoză (colorație violacee a pielii, buzelor, unghiilor), febră, stare de slăbiciune, palpitații, durere în piept. Așadar, nu trebuie subestimate problemele respiratorii și nu ezitați să cereți ajutor medical.