O alimentaţie echilibrată nu înseamnă diete restrictive, înfometare, exces de mâncare sau evitarea anumitor alimente din cauza unor mituri care circulă în mediul online. Alimentaţia echilibarata este despre a-i oferi corpului tău hrană de care are nevoie pentru a funcţiona corect. Atunci când mănânci echilibrat te poţi bucura de energie, stare de bine, putere de concentrare, dar şi de o stare psihică bună, deoarece organismul tău este hrănit aşa cum are nevoie.
Dacă îţi doreşti să mănânci echilibrat, iată TOP 5 produse de care nu trebuie să te fereşti:
Peste
Peştele este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, dar şi de proteine, minerale şi vitamine, precum vitamina D. Este o idee bună să îl consumi o dată sau de două ori pe săptămână.
Macroul se număra printre tipurile de peşte cu cei mai mulţi nutrienţi. Acesta este o sursă foarte bună de vitamine B, dar şi de minerale esenţiale precum fierul sau cuprul. Poţi servi macroul proaspăt la grătar, dar poţi opta şi pentru salate cu macrou afumat. În afară de macrou, poţi alege ca surse de carne de peste heringul, somonul, codul său tilapia.
Fructe
Fructele conţin zahăr în mod natural şi sunt o alternativă excelentă la dulciurile din comerţ, care conţin zahăr rafinat, aditivi şi conservanţi. Sunt chiar mai bune şi decât prăjiturile de casă, deoarece şi acestea conţin zahăr rafinat. În plus, fructele conţin fibre, un macronutrient esenţial pentru digestie. Le poţi consuma zilnic, în cantităţi moderate.
Optează pentru fructe de sezon ori de câte ori ai ocazia. Acestea nu trec prin procedee de conservare, fiindcă transportul nu este de lungă durată.
Cum poţi consuma fructe? Ca atare, la micul dejun sau că gustare, între mese. De asemenea, poţi consuma fructe la micul dejun alături de terci de ovăz, budincă de chia sau clătite. Le poţi transforma şi într-un deşert delicios, precum salatele de fructe. Tot ce trebuie să faci este să amesteci fructele preferate şi să adaugi nuci, iaurt sau miere.
Cereale integrale
Carbohidraţii se număra printre macronutrientii esenţiali, de care organismul are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. Cerealele integrale sunt o sursă minunată de carbohidraţi, dar şi de fibre. O alimentaţie echilibrată nu exclude carbohidraţii. De asemenea, niciun fel de dietă care promovează un consum de zero sau foarte mic de carbohidraţi nu este sustenabila pe termen lung.
Printre cele mai populare tipuri de cereale integrale se număra ovăzul, hrişcă, bulgurul şi quinoa. Cum le poţi consuma uşor? Ei bine, ovăzul este perfect pentru micul dejun. Îl poţi amesteca cu lapte sau apă pentru a obţine un terci, numai bun de consumat alături de fructe proaspete, miere, ciocolată neagră sau fructe uscate. De asemenea, poţi măcina fulgii de ovăz şi îi poţi folosi în loc de făină atunci când prepari clătite.
Hrişcă, bulgurul şi quinoa se pot servi ca garnitura alături de carne, peste, brânză Halloumi sau se pot pune în salate alături de legume proaspete.
Legume proaspete
Legumele proaspete sunt o sursă excelentă de micronutrienti esenţiali, precum vitaminele şi mineralele. În general, acestea nu au un conţinut foarte mare de macronutrienti, precum carbohidraţii sau proteinele. Este important să le incluzi în dieta ta datorită vitaminelor şi mineralelor, de care corpul are nevoie pentru a funcţiona în mod optim.
Suplimentele alimentare ce conţin vitamine şi minerale nu trebuie să fie niciodată prima opţiune pentru a-ţi procura micronutrientii esenţiali. De ce? Pentru că există posibilitatea ca organismul să nu absoarbă complet conţinutul acestora. Mai mult, alege astfel de suplimente doar la sfatul medicului. Altfel, vitaminele şi mineralele de care ai nevoie trebuie obţinute din alimentaţie.
Cum poţi să consumi zilnic legume proaspete? O idee foarte uşor de pus în practică este să prepari o cantitate mare de salata pe care să o păstrezi pentru câteva zile la frigider. Zilnic, adăugă puţină salată alături de masă de prânz şi de cină, atunci când îţi pregăteşti masă. De asemenea, poţi consuma anumite legume pe post de snack-uri, atunci când citeşti sau te uiţi la TV. Morcovii, roşiile tăiate cubuleţe sau faşiile de castraveţi sunt excelente pe post de snack-uri.
Seminţe şi nuci
Nucile şi seminţele au o mulţime de beneficii pentru sănătate. Acestea sunt o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, de proteine, dar şi de vitamine şi minerale. Le poţi consuma zilnic, în cantităţi mici. Optează pentru nuci şi seminţe neprăjite şi nesărate dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile acestora. Foloseşte-le pentru a da gust salatelor sau preparatelor pe bază de cereale, ori consumă-le ca atare, pe post de snack.
O dietă echilibrată înseamnă un aport potrivit de macronutrienti, dar şi de micronutrienti pentru organismul tău, în funcţie de vârstă, greutate, stil de viaţă şi istoric medical. Dacă suferi de boli cronice sau îţi doreşti să faci schimbări majore în alimentaţie, cere sfatul medicului nutriţionist sau al medicului de familie pentru a primi recomandări corecte şi personalizate.