Evenimentul Zilei > Actualitate > TOP 21 de GREȘELI GRAMATICALE pe care le fac ROMÂNII ,,Dragile mele, vroiam să vorbim vizavi de Ionuț”. Ești
TOP 21 de GREȘELI GRAMATICALE pe care le fac ROMÂNII ,,Dragile mele, vroiam să vorbim vizavi de Ionuț”. Ești

TOP 21 de GREȘELI GRAMATICALE pe care le fac ROMÂNII ,,Dragile mele, vroiam să vorbim vizavi de Ionuț”. Ești

Limba română se dovedește destul de dificilă pentru mulți dintre români. Spre exemplu, următoarea propoziție ,,Dragele mele vroiam să vorbim vizavi de Ionuț” conține 3 dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale.

 1.DRAGELE VS. DRAGILE

Deși pare nefiresc, ‘dragele mele’ este una dintre cele mai des întâlnite formulări greșite dinlimba română. Potrivit normelor academice  DOOM2, adjectivul “drag” are ca formă feminină cuvântul “dragă” (baiat drag – fata dragă). La plural, forma cuvântului “dragă” devine “dragi”, nicidecum “drage”. Așadar, corect este să spunem dragile mele colege și nu dragele mele colege.

2. VROIAM/ VREAM

Verbul „a vrea“ este unul cu probleme, pentru că o mulţime de oameni spun „vroiam“. De fapt, forma corectă este „eu vream“.

3.VIZAVI

Auzim deseori: „L-am auzit discutând vizavi de această problemă“. Este greşit pentru că „vizavi“ se foloseşte doar în context spaţial. Exemplu corect: „Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei“.

4.ȚIGARE VS. ȚIGARĂ

Deseori, oamenii folosesc „ţigare“. Corect este „ţigară“.
5. „A realiza“

Verbul „a realiza“ este folosit deseori greşit. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de „a înţelege“. Exemplu: „Tu realizezi ce se întâmplă?“. Specialiştii susţin că „a realiza“ poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Exemplu: „Am realizat o casă cu trei etaje şi piscină“.