Top 15 parole „puternice” care pot fi sparte foarte ușor. Hackerii nu au nicio problemă cu ele

Sursa foto Dreamstime

De multe ori parolele par să-i încurce mai mult pe cei care le-au pus decât pe hackeri. Probabil fiecare dintre noi ne-am confruntat cu uitarea uneia sau mai multor parole. În schimb, pentru hackeri anumite combinații nu prezintă nicio greutate în ale ghici.

Cele 15 parole care pot fi sparte în câteva secunde

Fie că vorbim despre parola de la rețeaua Wi-Fi, ori de cea de la contul (conturile) de pe rețeaua de socializare, combinațiile de litere și cifre care nouă ni se par atât de greu de memorat sunt „floare la ureche” pentru hackeri, atunci când aceștia își pun în minte să le „ghicească”.

Specialiștii din domeniul securității cibernetice de la Kaspersky au făcut un top al celor mai „puternice” parole, care pot fi sparte în doar câteva secunde.

Prezența în compunerea unei parole a unui cuvânt uzual și care poate fi căutat în dicționar reduce semnificativ puterea unei parole. La fel se întâmplă și atunci când pentru o parolă alegem să folosim numele unei persoane sau un șir de cifre ușor de memorat (0000 sau 1234...).

Parolele care pot fi sparte în câteva secunde sunt împărțite de experții de la Kaspersky în trei categorii.

Prima categorie este cea care este formată dintr-un nume, iar aici avem: “ahmed”, “nguyen”, “kumar”, “kevin”, “daniel”.

O altă categorie de parole ușor de ghicit este aceea care cuprinde cuvinte populare precum “forever”, “love”, “google”, “hacker”, “gamer” (în engleză) sau altele similare, în limba maternă a utilizatorului.

Nici parolele de genul “password”, “qwerty12345”, “admin”, “12345”, “team” nu sunt deloc sigure. Data nașterii în parolă e o adevărată catastrofă pentru siguranța unei parole. Îla fel se întâmplă și dacă folosim numele nostru, sau numele animalului nostru de companie.

„În mod inconștient, ființele umane creează parole “umane” – care conțin cuvinte din dicționar în limba lor maternă, cu nume, numere, Etc, lucruri pe care creierele noastre ocupate le pot reține cu ușurință,” arată cei de la

Foto: Arhiva EVZ

.

Ce ne recomandă specialiștii?

Chiar și atunci când alegem combinații aparent puternice acestea rareori sunt complet aleatorii și din acest motiv ele pot fi ghicite de algoritmi.

„Având în vedere acest lucru, soluția cea mai sigură este generarea unei parole complet aleatoare, folosind manageri de parole moderni și de încredere”, spun Kaspersky, conform Mirror.

Alte trucuri simple pot crește siguranța dată de o parolă: adăugarea unor simboluri, a unor majuscule.

Combinațiile de litere mari și mici, cifre și simboluri precum £,$,@ sau ! vor face parolele mult mai greu de ghicit.