Topul celor 10 lucruri de nefăcut daca suntem obosiți. Clubul de știință

Daca oboseala pune stăpânire pe noi, este bine să nu conducem mașina, să nu luăm decizii importante și să nu ne certăm cu cei din jur.

Exista insa alte lucruri pe care este bine sa nu le facem atunci cand suntem obositi – si in continuare va prezentam o lista cu 10 activitati pe care ar fi bine sa le amanam pana cand nu ne simtim odihniti si plini de energie..

Fiecare dintre noi stie ce inseamna oboseala – dupa o zi de lucru intens sau, mamele cu copii mici, cand micutii in sfarsit s-au culcat si oboseala pune stapanire pe ele – insa de multe ori nu stim ce ar fi bine sa nu facem in aceste conditii. In continuare o lista a celor 10 activitati care nu sunt deloc recomandate in cazul in care ne simtim foarte obositi:

1. Sa evaluam singuri cat suntem de obositi. Cei carora le este foarte somn de obicei nu reusesc sa evalueze gradul de oboseala, si multi dintre acestia continua sa efectueze activitati care necesita atentie sporita in dorinta de a termina cat mai repede. Consecinta este ca in aceste conditii se efectueaza multe erori pe care, atunci cand suntem odihniti, nu le-am efectua.

2. Discutie cu partenerul de viata. Un studiu efectuat de catre universitatea din Berkeley si Harvard Medical School arata ca lipsa somnului face astfel incat sa nu reusim sa ne controlam emotiile, ceea ce poate genera certuri „din nimic” cu sotul sau sotia.

3. Bautul unei cafele. Multi cred ca o cafea poate inlatura oboseala si ca ar fi cea mai buna solutie; in realitate efectul energizant al cafeinei trece destul de rapid iar dupa aceea ne simtim si mai obositi; in plus cafeina poate avea o influenta negativa asupra somnului.

4. Activitati fizice intense. Mersul la sala de sport atunci cand suntem foarte obositi este daunator; se risca un accident – mai ales cei care lucreaza cu greutati sau efectueaza o activitate intensa. Cea mai recomadata este o activitate fizica lejera si relaxanta.

5. Consumul de alimente hipercalorice. Atunci cand suntem obositi creierul ne sugereaza sa consumam mai multe alimente hipercalorice – in incercarea de a avea mai multa energie. Doar ca aceste alimente nu ne fac deloc bine – este deci indicat sa nu ne incredem in aceste dorinte de a consuma alimente cu un continut de zahar sau grasimi ridicat.

6. Un somn scurt in timpul zilei. Pare contradictorie ideea ca nu e bine sa dormim daca suntem obositi. S-a ajuns insa la concluzia ca daca dormim in timpul zilei riscam sa avem probleme cu somnul in timpul noptii. Daca totusi nu reusim sa tinem ochii deschisi atunci este indicat sa dormim nu mai multe de 20-30 de minute in prima parte a zilei.

7. Lucratul la un proiect important. Este clar ca atunci cand oboseala pune stapanire pe noi nu este indicat sa incercam sa rezolvam probleme importante, intrucat riscam sa luam decizii gresite. Un studiu efectuat de catre Duke University Medical Center a aratat ca atunci cand studiem o problema fiind obositi suntem tentati sa vedem mult mai multe aspecte negative decat atunci cand studiem aceeasi problema fiind odihniti.

8. Schimbarea programului de odihna. Cei obositi sunt tentati sa mearga la culcare mai devreme sau sa se trezeasca mai tarziu a doua zi; se pare insa ca este mai bine sa mentimem programul de somn normal intrucat schimbarea acestui program poate in final duce la inrautatrea calitatii somnului.

9. Consumul de alcool. Ideea conform careia un pahar de vin ne ajuta sa dormim mai bine este gresita. Acoolul inrautateste calitate asomnului deoarece afecteaza somnul REM, cel profund. Alcoolul trebuie consumat cu cel putin trei ore inainte de a dormi ca sa nu influenteze calitatea somnului

10. Social media. Statul pe facebook sau navigarea in internet cand suntem obositi nu sunt indicate. Lumina ecranelor poate influenta negativ somnul si....exista si riscul de a pune in internet ceva ce am putea regreta.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro