TOP 10 CELE MAI BUNE ALIMENTE pentru sănătatea inimii

TOP 10 CELE MAI BUNE ALIMENTE pentru sănătatea inimii

Estimările specialiştilor spun că bolile de inimă vor deveni cea frecventă cauză de mortalitate şi vor ajunge să ucidă în fiecare an peste 25 de milioane de oameni. Principalul factor al bolilor de inimă este alimentaţia.

Un studiu făcut în SUA estimează că, până în anul 2020, bolile de inimă vor fi principala cauză de mortalitate. Peste 25 de milioane de oameni ar putea să moară anual din cauza complicaţiilor la inimă.

Deoarece aceste boli au ca principală cauză alimentaţia, vă recomandă 10 alimente care îmbunătăţesc circulaţia sângelui în corp şi sănătatea inimii.

Peştele Asociaţia Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână. Este bun în special peştele mai gras deoarece este mai bogat în acizi graşi de tip Omega-3. Aceşti acizi graşi reduc riscul de a suferi de artrită, scad nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale.

Uleiul de măsline Schimbaţi uleiul normal sau untul cu uleiul de măsline pentru că ajută la reducerea nivelului de colesterol. Grăsimile monosaturate care se găsesc în uleiul de măsline sunt cele mai “sănătoase" dintre grăsimi, dar nu trebuie uitat că ele rămân totuşi un tip de grăsimi, aşa că trebuie folosit cu moderaţie chiar şi uleiul de măsline.

Nucile Un studiu amplu realizat anul trecut a arătat că dacă un om înlocuieşte în alimentaţia sa consumul de carne roşie cu cel de nuci, riscul de a suferi un accident vascular cerebral scade cu 17%. Grăsimile nesaturate din nuci pot ajuta la reducerea colesterolului în comparaţie cu carnea roşie, însă nu trebuie uitat faptul că chiar şi aşa au un nivel destul de ridicat de grăsimi şi calorii. Consumaţi nuci cu grija ca porţiile să fie moderate.

Fructele de pădure Fructele de pădure sunt bogate într-un anumit tip de antioxidant care se numeşte polifenol care poate scădea tensiunea arterială şi mai poate stimula aşa-numitul “colesterol bun". Un studiu din 2011 a relevat faptul că afinele conţin nişte compuşi numiţi antociani, care se mai găsesc şi în zmeură, care sunt foarte buni pentru protejarea împotriva tensiunii arteriale mari.

Fulgii de ovăz Fibra conţinută de fulgii de ovăz, precum şi de alte tipuri de cereale cum ar fi cele integrale, fructe sau legume, reduce absorţia de colesterol în sânge, ajutând la menţinerea arterelor “curate".

Soia Au existat o serie de studii contradictorii în privinţa ajutorului pe care l-ar da soia scăderii colesterolului, aşa că deocamdată nu există dovezi clare. În schimb, în privinţa proteinelor pe care le conţine nu a existat nicio îndoială. Nivelul scăzut de grăsimi, comparativ cu carnea roşie, este un alt avantaj al consumului de soia.

Ciocolată neagră Datorită unor compuşi numiţi flavonoide, care funţionează precum antioxidanţii, reducând colesterolul şi în acelaşi timp satisfăcându-ne pofta de dulce, ciocolata neagră este recomandată pentru reducerea tensiunii arteriale şi pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Popcornul Celebrele boabe de porumb “explodate" pot fi chiar o sursă foarte bună de antioxidanţi şi de fibre sănătoase atât de benefice pentru inimă. Un studiu efectuat în 2009 a dovedit faptul că popcornul are exact structura cerealelor integrale, iar efectele consumului de popcorn este la fel de pozitiv pentru sănătatea noastră. Sarea din popcorn însă trebuie să fie în cantiate cât mai mică.

Roşiile Aceste legume sunt cea mai mare sursă de licopen, un antioxidant puternic. Deşi studiile nu au fost foarte clare, se pare că licopenul ar putea juca un rol important în prevenirea problemelor cardiovasculare tocmai datorită proprietăţilor sale anti-inflamatorii.

Cartofii Cartofii dulci sunt un adevărat “scut" cu antioxidanţi împotriva bolilor cardio-vasculare. Orice tip de cartofi are un conţinut ridicat de fibre şi potasiu, esenţial pentru menţinerea inimii în cea mai bună stare.

CITIŢI ŞI:

  • Cele mai la modă alimente pentru anul 2012
  • ALIMENTE LA MODĂ. VEZI ce nu trebuie să-ţi lipsească din frigider în luna februarie

Ne puteți urmări și pe Google News