Lecții, lecții, lecții. Indiferent de materie, acestea nu se numără printre activitățile preferate ale copiilor. Nici ale părinților. Mai ales acum, când există cu siguranță și mai multe provocări la capitolul teme de făcut acasă. Pentru părinții care vor să afle cum poate deveni distractivă această sarcină și în ce fel poate învăța copilul într-un mod antrenant, iată 10 cărți, numai bune de citit!
1. „Homeschooling. Tot ce voiai să știi despre școlarizarea la domiciliu”, de John Holt și Pat Farenga, Grupul Editorial TREI
Două milioane de copii nord-americani sunt, în prezent, școliți acasă de către propriii părinți. Această ediție extinsă și actualizată a cărții Homeschooling. Tot ce voiai să știi despre școlarizarea la domiciliu care stă la baza mișcării homeschooling include cele mai utile sfaturi pentru părinții care vor să devină educatorii propriilor copii. Informațiile oferite merg cu mult dincolo de aspectele curricular-educaționale, lămurindu-se o serie de chestiuni de ordin financiar, logistic sau chiar juridic.
Joaca serioasă
În loc să le propună părinților să își transforme casele în niște școli în miniatură, Holt și Farenga demonstrează cu ilustrări concrete în ce fel adulții își pot ajuta copiii să se dezvolte în niște învățăcei sociabili și activi. Capitolele despre „joaca serioasă", orientarea vocațională sau dificultățile de învățare vor atrage atenția inclusiv părinților care nu sunt adepții „școlii acasă", dar vor să-și sprijine temeinic copiii în procesul educațional.
2. „Învăţăm tot timpul”, John Holt, Grupul Editorial TREI
E necesar oare ca învățarea să se producă într-un cadru fix, după anumite reguli, sau învățăm oricând, la fel de natural precum respirăm, din ceea ce trăim și din ceea ce vedem zi de zi în jurul nostru? E nevoie să împingem copiii de la spate și să intervenim cu stimulente sau pedepse pentru ca ei să învețe? Nicidecum.
Metode ingenioase
„Învățarea chiar e distractivă", ne spune John Holt, cu atât mai mult cu cât e încurajată de curiozitatea inerentă copiilor și de dorința lor de a face lucrurile „ca oamenii mari". În cartea Învăţăm tot timpul, autorul aduce numeroase exemple și oferă metode ingenioase pentru a ajuta copiii să nu se blocheze în mecanismele ruginite ale educației formale. El vorbește despre deprinderea scris-cititului, a aritmeticii, a muzicii, a științelor – întorcându-se în permanență la aplicațiile practice ale acestora și la bucuria pe care o generează atunci când se transformă în abilități.
Rândurile sale transmit optimism, încredere și, mai ales, dragoste pentru cei mai mici dintre noi – susținând ideea că învățarea se produce firesc și cu rezultate din cele mai bune, atunci când nu e îngrădită și compartimentată.
3. „Să-i învăţăm pe copii să gândească”, de Darlene Sweetland și Ron Stolberg, Grupul Editorial TREI
Poate că vă sună cunoscut replici precum acestea: „Tată, toţi colegii mei au iPad, trebuie să-mi iei şi mie unul!", „Mamă, profu’ de istorie mi-a dat un 8 şi nu-mi mai iese media pentru liceu, vorbeşte tu cu el!" Majoritatea părinţilor cedează în faţa lor – cad într-una din cele cinci capcane prezentate de autorii acestei cărţi şi cumpără, rezolvă conflicte, fac teme, îşi asumă probleme care nu le aparţin.
Sfaturi practice
Însă, dacă gratificarea imediată pare să aducă beneficii aici şi acum, pe termen lung ea generează nerăbdare, neajutorare, şi, în cele din urmă, inadaptare. Obişnuinţa de a gândi, de a ieşi singur din situaţii dificile, încrederea în sine, iniţiativa, flexibilitatea, se capătă, însă, prin exerciţiu, prin încercare şi eroare.
Cu exemple şi sfaturi practice, cu un mod de adresare direct şi prietenos, cartea Să-i învăţăm pe copii să gândească vă învaţă cum să recunoaşteţi şi să evitaţi capcanele pentru părinţi şi cum să vă susţineţi copiii fără a interveni direct. Ea a fost selectată în 2015 de Publishers’ Weekly printre titlurile de parenting ale anului şi a fost distinsă cu medalia de argint de către Asociaţia autorilor de nonficţiune.
4. „Ghid pentru înțelegerea minții copilului. Metoda Parentajului Reflexiv”, de Alistair Cooper și Sheila Redfern, Grupul Editorial TREI
Dincolo de „gestionarea" comportamentelor, un aspect principal al sarcinii de a fi părinte constă în a fi conectat, într-un mod constat și autentic, la ceea ce gândește și simte copilul. Plecând de la metoda Parentajului Reflexiv (cu instrumentele adiacente: Harta Parentală, Aplicația Parentală, „termometrul afectiv" etc.) și de la cercetări actuale despre „mentalizare" și atașament, autorii demonstrează în cartea Ghid pentru înțelegerea minții copilului. Metoda Parentajului Reflexiv în ce fel atenția, empatia, oglindirea și punerea în locul copilului vor îmbunătăți considerabil și pe termen lung relația părinte–copil.
Reglarea propriilor emoții
Astfel, o mai bună conectare la trăirile copilului îl va face pe acesta să se simtă înțeles și validat, dar și să-și regleze mai ușor propriile emoții și să fie mai empatic în relațiile sociale de la vârsta adultă. Cartea este o resursă esențială atât pentru părinți, dar și pentru psihoterapeuții care lucrează cu copiii, adolescenții și familiile lor.
Alistair Cooper este psiholog clinician la Centrul pentru Copii și Adolescenți "Michael Rutter" din Londra și a implementat o serie de programe de parentaj pentru asistenții maternali, iar Sheila Redfern este psiholog clinician la Centrul „Anna Freud" din Londra și este specializată în abuzul și traumele copiilor și adolescenților.
5. Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres, de Noel Janis-Norton, Grupul Editorial TREI
Fiecare părinte își dorește ca, încă din primii ani de școală, copilul lui să asimileze cât mai temeinic noțiunile și deprinderile care îi vor asigura un bun start în viață. Însă când vine vorba despre „temele pentru acasă", tentațiile desenelor animate și jocurilor video, cantitatea uneori prea mare de exerciții și programul haotic al copilului transformă temele în corvoadă, nervi și plânsete.
Tehnici psihologice
Bazându-se pe zeci de ani de predare și consiliere psihoeducațională, autoarea oferă părinților cele mai adecvate soluții pentru a-i ajuta pe copii să devină mai ordonați, mai implicați și mai autonomi în rezolvarea temelor școlare. Pornind de la o serie de tehnici psihologice („lauda descriptivă", „ascultarea reflexivă", „recompense și măsuri"), autoarea demonstrează, cu nenumărate exemple, cum stabilirea unui program constant și previzibil pentru teme (inclusiv în perioadele de vacanță) poate îmbunătăți nu doar deprinderile de citit, scriere și memorare, dar și motivația și încrederea în sine a copilului.
Cartea Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres se adresează părinților cu copii între 4 și 14 ani, precum și învățătorilor și profesorilor de gimnaziu. Noël Janis-Norton, învățătoare și psihopedagog cu peste 40 de ani experiență didactică în SUA și Anglia, este creatoarea metodei „Parentajul mai calm, mai uşor și mai fericit".
6. „Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale”, de Esther Wojcicki, Grupul Editorial TREI
Celebra îndrumătoare a multor minți sclipitoare din Silicon Valley și mamă a trei fiice cu niște cariere strălucite, Esther Wojcicki dezvăluie metodele sale îndelung testate (acasă și la clasă) pentru a crește niște copii fericiți, spontani și siguri pe forțele proprii. Rețeta ei educațională constă dintr-o combinație a cinci valori cardinale: încredere, respect, independență, colaborare și generozitate, expuse în cartea Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale.
Parenting digital
„Parentingul în era digitală este o veritabilă provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Dar, așa cum arată Esther Wojcicki – profesoară, mamă și scriitoare îndrăgită –, parentingul modern poate fi o sursă de bucurie, și nu o osteneală necontenită. Esther Wojcicki revoluționează nu doar modul în care îi pregătim pe copii pentru o viață reușită, dar și felul în care părinții pot să-și conserve sănătatea și starea de bine. Cum să formezi oameni de succes ne arată cum să dăm ce avem mai bun din noi, pentru ca și copiii noștri să descopere ce au mai bun în ei", spune Arianna Huffington, fondatoarea Huffington Post.
Dovezi vii ale eficienței abordării sale educative sunt: Susan Wojcicki, fiica ajunsă director executiv la YouTube, scriitoarea Lisa Brennan-Jobs (fata lui Steve Jobs), dar și apreciatul actor și regizor James Franco.
7. „Părinți de nota 10. 80 de soluții pentru a vă crește cu brio copiii”, de Jean Epstein și Cécile Desmazières-Berlie, Grupul Editorial TREI
Cu toții ne dorim să fim niște părinți cât mai buni, „de nota 10". Copilul nostru ne acaparează întregul interes, iar întrebările nu încetează nicicând: Care va fi impactul venirii sale pe lume asupra vieții noastre de cuplu? Cum să-l hrănești mai bine – la sân sau cu biberonul? Mă va mai iubi dacă îl las în grija bonei? Cum să-l ajut la teme și ce să-l sfătuiesc când se ceartă cu colegii de clasă? Cum reacționez când adolescentul face o criză de isterie?
Fără stereotipii
Cel mai adesea, părinții sunt obligați să improvizeze, găsind soluții contestabile pe moment (mai ales în viziunea copilului), dar utile pe termen lung. Analizând toate etapele de vârstă – de la „majestatea-sa” bebelușul, până la adolescentul în căutare de autonomie, dar și de ancorare –, autorii îi ajută pe părinți să găsească în Părinți de nota 10. 80 de soluții pentru a vă crește cu brio copiii soluții care să nu fie stereotipe, ci adaptate propriei familii.
Astfel, cei mari sunt îndemnați să țină cont de ritmul specific de dezvoltare al copilului, de ritualurile și programul de care are nevoie, de poziția copilului în sistemul familial, dar și de pofta lui de a testa limitele, pentru a afla diferența dintre bine și rău. Jean Epstein, psihosociolog francez, este specializat în educația parentală și este autor a numeroase titluri de psihologie a familiei și copilului. Cécile Desmazières-Berlie este psiholog clinician și a predat la École Normale Supérieure din Lyon.
8. Educația sexuală în era digitală, de Cindy Pierce, Grupul Editorial TREI
În orice direcție ar privi, copiii și adolescenții de astăzi se confruntă cu imagini și mesaje sexualizate. De la pornografia online și sugestiile erotice din jocurile video la imaginile „fierbinți" din clipurile muzicale sau publicitare, modele de feminitate sau masculinitate sunt atât de distorsionate față de realitate, încât creează așteptări nerealiste și un profund sentiment de inadecvare pentru copiii și adolescenții care abia încep să-și descopere corpul și sexualitatea.
Busola interioară
Educația sexuală în era digitală explorează influențele văzute și nevăzute asupra copiilor și îi îndrumă pe părinți să treacă peste jena de a discuta despre sex și să ofere, treptat și într-un limbaj adaptat vârstei, educația sexuală pe care nici medicul și nici dirigintele n-o pot oferi.
Datorită modul dezinhibat și plin de umor prin care transmite informația, autoarea îi va motiva pe părinți și pe educatori să inițieze, fără teamă, acele conversații prin care copiii și adolescenții vor fi ajutați să-și dezvolte o „busolă interioară", un set de valori stabile care să-i ghideze - dincolo de presiunile grupului de prieteni - către un comportament sexual și social sănătos. Doar pornind de aici, copiii se vor putea bucura de o maturitate sănătoasă și fericită.
9. „Ce să faci când... mintea ţi se blochează”, de Dr. Dawn Huebner și Bonnie Matthews, Grupul Editorial TREI
Ştiai că oamenii au nişte sortatoare în creier care împiedică acumularea gândurilor inutile? Uneori aceste sortatoare se zăpăcesc şi mintea se aglomerează de gânduri care îi deranjează foarte mult pe copii. Dacă ţi s-a întâmplat şi ţie, dacă nu reuşeşti să te simţi în siguranţă sau sigur pe tine deoarece ţi s-au fixat în minte anumite gânduri, această carte este pentru tine.
Copiii-detectivi
Ghidul Ce să faci când... mintea ţi se blochează îi ajută pe copii şi pe părinţi să trateze tulburarea obsesiv-compulsivă, orientându-se după tehnicile cognitiv-comportamentale. Această carte interactivă îi transformă pe copii în detectivi capabili să recunoască şi să răspundă mai adecvat la capcanele TOC. Cu ajutorul unor exemple ilustrative, activităţi atractive şi instrucţiuni pas cu pas, copiii învaţă să dobândească abilităţile necesare pentru a se elibera de gândurile şi impulsurile încăpăţânate ale TOC şi pentru a duce o viaţă mai fericită. Ghidul de faţă este un instrument util şi complet pentru a-i învăţa, motiva şi stimula pe copii în eforturile lor de a se schimba.
Dr. DAWN HUEBNER este psiholog clinician în Exeter, New Hampshire, specializată în tratarea copiilor şi a părinţilor lor. Desenele pline de fantezie ale lui Bonnie Matthews apar în numeroase cărţi şi reviste pentru copii.
10. „Ce să faci... când ți-e teamă de greșeli”, de Dr. Claire A.B. Freeland și Dr. Jacqueline B. Toner, Grupul Editorial TREI
Dacă exploratorii n-ar putea să-şi accepte greşelile şi să meargă mai departe, n-ar mai face nicio descoperire! Îţi sună cunoscut? Dacă nu poţi să-ţi accepţi greşelile, dacă încerci să ai dreptate tot timpul sau dacă ţi-e teamă că nu eşti printre cei mai buni, această carte este pentru tine!
Cartea care te ajută
Ce să faci... când ți-e teamă de greșeli îi învaţă pe copii şi părinţi cum să facă faţă emoţiilor care se ascund în spatele fricii de a greşi, folosind strategii şi tehnici bazate pe principii cognitiv-comportamentale. Această carte interactivă de auto-dezvoltare oferă resurse complete pentru a educa, a motiva şi a-i ajuta pe copii să facă faţă greşelilor astfel încât să nu le fie frică să exploreze noi orizonturi! Dr. Claire A.B. Freeland și Dr. Jacqueline B. Toner sunt psihologi clinicieni în Baltimore, Maryland, fiecare având o experienţă de peste treizeci de ani în tratarea copiilor şi părinţilor acestora.